Rok 2022 bol pre reality turbulentný, podľa analýzy držia opraty v rukách kupujúci

ta3 TASR
31.12.2022 15:33

Rok 2022 v realitách bol turbulentný a "na koňa" vysadil kupujúcich. Ďalší rok prinesie väčšiu stabilitu. Uviedla to v analýze Róberta Mecková, riaditeľka FinGO Reality.

Slováci potrebujú nájomné byty. Združenie miest a obcí začalo spoluprácu so štátnym fondom
TASR/Miroslava Mlynárová

Rast úrokov do zdravých hodnôt, ponuka prevyšujúca dopyt po nehnuteľnostiach aj rastúce ceny prenájmov. Táto trojica kľúčových faktorov podľa nej najviac ovplyvnila dianie na realitnom trhu v roku 2022, ktorý bol turbulentný. "Na koni sú momentálne kupujúci, keďže si môžu vyberať z viacerých nehnuteľností a majú tak možnosť vyjednávať," spresnila Mecková. V roku 2023 podľa nej bude realitný trh viac-menej stabilizovaný a neočakáva žiadne extrémne prepady ani nárasty cien.

Upozornila, že úplne sa zastavil trh s rekreačnými nehnuteľnosťami. Chaty a pozemky si hľadajú kupcov oveľa ťažšie ako pred rokom či dvoma, keď sa predávali okamžite. Bonitnejšia klientela sa podľa nej rozhliada aj po nehnuteľnostiach v zahraničí, napríklad v Španielsku, Chorvátsku, Grécku či v Dubaji. Slovenský realitný trh si podľa Meckovej za posledné roky zvykol, že vo výhode boli predávajúci, to sa však zmenilo a počas roku 2022 trh sa zmenil z trhu predávajúceho na trh kupujúceho.

Mecková očakáva, že realitný trh bude v roku 2023 viac-menej stabilizovaný a bude sa vyvíjať podobne, ako tomu bolo v posledných týždňoch roku 2022. Extrémne prepady nárastu cien nehnuteľností neočakáva, určite ani extrémne nárasty. Situáciu môže ovplyvniť aj vývoj vojnovej situácie. Ak zavládne mier a veľa ukrajinských občanov sa vráti späť do vlasti, mnoho prenajatých bytov sa uvoľní a vďaka tomu môže klesnúť cena prenájmov. 

Mecková si zároveň myslí, že ak sa situácia upokojí, inflácia klesne a všetko sa vráti do starých koľají, mnoho ľudí môže nadobudnúť apetít po kúpe nehnuteľností. V súčasnosti je však ťažké predikovať ďalší vývoj. Nikto podľa nej neočakáva pokles cien realít radikálnym spôsobom a už vôbec nie v prípade novostavieb. Tie boli relatívne stabilizované aj počas roku 2022 a ich ceny neklesali.

Poznamenala, že ak bude vojna pokračovať vleklým spôsobom, nehnuteľnosti budú tak, ako aj v roku 2022 kupovať najmä kupujúci, ktorí majú potrebu bývať. Investičných kupujúcich je výrazne menej a to nielen pre vojnu, ale najmä z dôvodu predajných cien realít. Dodala, že ak niekto nie je nútený predávať nehnuteľnosť, pravdepodobne počká na predpokladaný opätovný rast cien nehnuteľností, ktorého by sa ľudia na Slovensku mohli dočkať v rokoch 2024 až 2025.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok