Kyjevom otriasla rada výbuchov, hlásia jednu obeť. Po celej Ukrajine bol vyhlásený letecký poplach

ta3 čtk
31.12.2022 14:12

Kyjevom pri ruskom vzdušnom útoku otriasla rada výbuchov, pri ktorých zahynul najmenej jeden človek. Medzi dvadsiatkou zranených je aj japonský novinár. Uviedol to starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko. Vo všetkých oblastiach na Ukrajine bol ohlásený letecký poplach.

Do krajiny sa pritom aspoň na sviatky vrátila časť ľudí, ktorých do zahraničia vyhnala ruská agresia. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Rusku, ktoré označuje za teroristický štát, nebude odpustené.

Podľa Klička sa ničivé explózie odohrali na niekoľkých miestach hlavného mesta. Agentúra Reuters spomína desať výbuchov, pričom ďalšia séria explózií nastala s odstupom niekoľkých hodín. Neskôr Kličko oznámil, že pri výbuchu v juhozápadnej časti mesta zomrela najmenej jedna osoba. Zranenie utrpelo ďalších 20 ľudí, z ktorých 14 bolo prevezených do nemocnice. Zasiahnuté boli celkom tri štvrte v širšom centre mesta. Uviedol tiež, že pri výbuchu v centrálnej Pečerskej štvrti bol zranený japonský novinár. Krátko po útokoch Kličko informoval, že v Kyjeve fungujú dodávky vody a tepla, ale asi 30 percent obyvateľov mesta je bez elektrického prúdu, obmedzená bola prevádzka aj na jednej linke metra.

V sobotu popoludní bol na celej Ukrajine vyhlásený letecký poplach kvôli hrozbe ruských raketových útokov. Mnoho oblastí sa po bezpečnostných odstávkach ocitlo bez prúdu.

"Niekoľko vĺn raketových úderov na Silvestra. ... To urobili neľudové a neľudové prehrávajú," povedal ukrajinský prezident Zelenskyj. "Ničiť životy druhých je odporný zvyk našich susedov," povzdychla si ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská. Minister zahraničia Dmytro Kuleba na twitteri napísal, že "ruské raketové útoky tentoraz zámerne mierili na obytné oblasti, už ani nie na našu energetickú infraštruktúru". Rusi sa v posledných mesiacoch pri raketových útokoch snažia vyradiť z prevádzky ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Milióny ľudí sa tak v zime stretávajú s výpadkami dodávok elektriny, vody aj tepla.

"Vojnový zločinec (ruský prezident Vladimír) Putin 'slávi' silvestra zabíjaním ľudí," podotkol šéf ukrajinskej diplomacie a znovu vyzval, aby Rusko prišlo o miesto stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN.

Zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko uviedol, že v Kyjeve ruský útok zničil hotel, najväčšiu ukrajinskú koncertnú sieň Palác Ukrajina a tiež jeden z kyjevských štadiónov. Podľa agentúry Unian je zraneným novinárom Wataru Sekita, ktorý pracuje pre japonský denník Asahi Šimbun a pravdepodobne býval v zasiahnutom hoteli. V ňom sa obvykle ubytovávajú zahraniční hostia vrátane žurnalistov.

V Chmelnyckej oblasti boli podľa oblastného šéfa Serhija Hamalého pri raketovom útoku zranení štyria ľudia. V Mykolajivskej oblasti zranenia utrpelo šesť ľudí. V Záporožskej oblasti je po dnešnom útoku zničených alebo poškodených niekoľko domov, štyria ľudia majú zranenia, medzi nimi tehotná žena a 14-ročné dievča.

Náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj informoval, že Rusko proti Ukrajine odpálilo viac ako 20 striel s plochou dráhou letu, niektoré z nich zo strategických bombardérov v oblasti Kaspického mora, iné z pozemných raketových systémov. Ukrajinská protiletecká obrana ich 12 zneškodnila.

Britské ministerstvo obrany vo svojom pravidelnom zvodcovi uviedlo, že Rusko bude zrejme v útokoch pokračovať, aby podkopalo morálku ukrajinského obyvateľstva v čase novoročných sviatkov.

Agentúra AP píše, že napriek nebezpečenstvu, aké pobyt na Ukrajine v súčasnosti predstavuje, sa časť rodín po mesiacoch odlúčenia rozhodla stráviť sviatky pohromade. V sobotu na kyjevskej stanici čakal s kyticou ruží na svoju manželku Valeriji muž vo vojenskej uniforme menom Mykyta. Nevideli sa viac ako pol roka po tom, čo odišla do Poľska. Do Kyjeva sa na oslavy Nového roka vrátila za manželom Vasylom aj Galyna s dcérou Janou, ktoré kvôli vojne odišli na Slovensko. Kvôli výpadkom dodávok elektrického prúdu, hrozbám ďalších ruských útokov aj zákazu nočného vychádzania budú tohtoročné oslavy skromné, ale pre mnoho rodín už len to, že môžu byť spolu, znamená luxus, píše AP.

Rusko vypálilo na Ukrajinu 20 striel, zneškodniť sa podarilo 12

Rusko vypálilo viac ako 20 riadených striel, z toho 12 zneškodnila ukrajinská protivzdušná obrana. V sobotu to oznámil hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj, ktorého citovala agentúra AFP.

Generál Zalužnyj na sociálnej sieti dodal, že šesť rakiet bolo zostrelených nad hlavným mestom Kyjev. Krátko pred novoročnými oslavami Rusko v sobotu znova zaútočilo na Ukrajinu desiatkami rakiet i dronmi. Nálety hlásili vo viacerých oblastiach vrátane metropoly Kyjev, kde zabili najmenej jedného človeka. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko oznámil, že starší človek zomrel v Solomianskom obvode na juhozápade mesta, kde tiež hospitalizovali tri zranené ženy. Medzi zranenými v inej časti mesta je podľa neho aj japonský novinár.

Útoky a následné požiare i zranených hlásili aj v Mykolajivskej oblasti na juhu a Chmeľnyckej, Žytomyrskej a Vinnyckej oblasti na západe krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok