ROZHOVORY: Mečiar, Dzurinda, Fico, Radičová, Heger. Aké je Slovensko po 30 rokoch samostatnosti?

ta3
1.1.2023 18:40

Televízia ta3 pripravila pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky pre divákov exkluzívne štúdiá s bývalými premiérmi a súčasným predsedom vlády. Na to, aké je Slovensko po troch dekádach samostatnosti hovorili v rozhovoroch Vladimír Mečiar, Mikuláš Dzurinda, Robert Fico, Iveta Radičová a Eduard Heger.

ROZHOVORY: Mečiar, Dzurinda, Fico, Radičová, Heger. Aké je Slovensko po 30 rokoch samostatnosti?
TASR

"Myslím, že keď sa na to pozrieme spätne, tak Slovensko si naozaj prešlo veľkú cestu a vybudovalo samostatný a suverénny štát, ktorý samozrejme ešte má pred sebou veľké výzvy, ale to, čo sa nám za 30 rokov podarilo napriek všetkým okolnostiam, ktoré sme za tých 30 rokov zažili je naozaj pekný a úspešný príbeh," odpovedal dočasne poverený premiér Eduard Heger na otázku, ako vníma 30. rokov samostatnej Slovenskej republiky. 

Podľa jeho slov je Slovensko sebavedomou a suverénnou krajinou, ktorá má na čom stavať a aj 30. rokov od rozdelnia krajín sú Slovensko a Česko príkladom pre celý svet, že sa niečo také dá urobiť pokojne. "Moment rozdelenia určite nebol jednoduchý, ale sme príkladom pre celý svet, ako sme to zvládli ústavným, mierovým a pokojným spôsobom," dodal. 

"Je tu jeden samovrah a to je Robert Fico," povedal v exkluzívnom štúdiu ta3 o momentálnej politickej situácii bývalý predseda vlády Vladimír Mečiar. Myslí si, že prezidentka Čaputová presahuje svoju moc, keďže chce dať generálneho prokurátora na preskúmanie Ústavnému súdu, na čo nemá podľa Mečiara ani súd a ani prezidentka právomoc. "On nepochopil, že ide o jeho hlavu," pokračoval Mečiar o Ficovi. "Ide do toho s tým, že ide bojovať, ale ak vyhrá tá druhá strana, tak on do väzenia pôjde," dodal o možnej budúcnosti predsedu strany Smer-SD.

"Mal som strach," povedal o vzniku Slovenskej republiky bývalý predseda vlády Mikuláš Dzurinda. "Nebol som si vtedy istý, či to dopadne dobre," pokračoval. Avšak, napriek týmto obavám si myslí, že sme vznik svojej vlastnej krajiny zvládli. "My sme sa emancipovali," vyhlásil Dzurinda. "Popri všetkých zlyhaniach, kotrmelcoch, nedodstatkoch a nekvalite sme sa emancipovali ako spoločnosť, národ a kultúra," pokračoval. "Stali sme sa členom najvyšších politických klubov ako je NATO a EÚ, zvládli sme to," dodal Dzurinda.

"Pokiaľ sa nezhodneme na našich pevných koreňoch v minulosti a nevysporiadame sa so svojou históriou, tak sa ťažko dohodneme na svojej spoločnej budúcnosti, lebo nás to bude permanentne rozdelovať," uviedla Iveta Radičová, predsedníčka vlády Slovenskej republiky v rokoch 2010 - 2012. Je toho názoru, že Slovensko má dlhodobý sklon k vyčkávaniu a nie k akcii. "Myslíme si, že nejak bude, nejako sa to utrasie, bez toho, aby sme do toho strkali ruky," dodala. Ako príklad uviedla voľby v roku 1990, kde sa "otvorila náruč protagonistom bývalého režimu."

"Pes, ktorý sa celý život naháňa za vlastným chvostom sa môže uštvať na smrť," povedala o ekonomickej situácii počas 90. rokov.

"Poslanci NR SR nemajú priamy kontakt s okresmi a krajmi, na to sa treba pozrieť," uviedol v exkluzívnom štúdiu ta3 Robert Fico, bývalý predseda vlády. "Možno by bolo riešením mať nejaký zmiešaný systém, kedy by boli poslanci volení priamo v obvode," pokračoval. Fico predpokladá, že voľby v roku 2023 prebehnú na princípe jedného volebného obvodu. "Jediné negatívum, ktoré ja vidim je, že nie je priama zodpovednosť toho poslanca vo vzťahu k voličovi," dodal.

"Sám som bol jednou z postáv slovenskej politickej scény, ktorá mala byť zatvorená do roku 2023, až do konania parlamentných volieb, bez dôvodov, na základe vymysleného obvinenia" vyhlásil Fico. Chce, aby sa Smer predstavil ako štandardná slovenská sociálno-demokratická strana.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok