Počet obetí požiaru kasína v Kambodži stúpol na 27. Záchranári pátrajú po ďalších nezvestných

ta3 ČTK
30.12.2022 12:25

Na 27 v piatok stúpol počet potvrdených obetí štvrtkového požiaru kasína a hotela na západe Kambodže. Ďalšie dve desiatky ľudí sú stále nezvestné. Nejasnosti panujú okolo počtu zranených. Kambodža uvádza oficiálne viac ako 60 zranených, ale zdroje zo susedného Thajska informovali, že cez hranicu bolo prevezených viac ako 100 ľudí s rôzne závažnými zraneniami od zlomenín až po popáleniny, napísala agentúra Reuters.

Počet obetí požiaru kasína v Kambodži stúpol na 27. Záchranári pátrajú po ďalších nezvestných
TASR/AP

Záchranári, ktorí v piatok obnovili prehľadávanie komplexu sedemnásťpodlažných budov v meste Poipet, predpokladajú, že bilancia ďalej porastie, pretože ďalšie obete sú zrejme v doteraz neprístupných častiach pod troskami alebo v zamknutých izbách.

Podľa predbežného vyšetrovania moholi požiar spôsobiť novoročné dekorácie, ktoré spotrebovávali príliš vysoké množstvo prúdu. Drôty sa preto prehriali a začali horieť.

Jeden z thajských hostí kasína vykreslil thajskej televízii, ako okolo objímky lustra začali sršať iskry, a potom sa objavili plamene. "Prepukol chaos. Trvalo to pol hodiny, ale neprišlo žiadne hasičské auto. Už po piatich minútach bol všade dym," povedal muž.

Požiar v kasíne a hoteli Grand Diamond City neďaleko thajských hraníc vypukol okolo polnoci zo stredy na štvrtok miestneho času a zúril ďalších viac ako 12 hodín, než sa ho podarilo uhasiť. Hasiči a záchranári zatiaľ našli 25 tiel, šesť z nich v piatok dopoludnia miestneho času. Niektoré obete boli vo svojich izbách, ďalšie na schodiskách.

Podľa Sotha Kimkolmonyho, hovorcu kambodžského Národného výboru pre zvládanie katastrof, bolo v komplexe v stredu 500 zamestnancov a 1000 hostí. Nie je jasné, koľko ich bolo vo vnútri, keď vypukol požiar, a koľkých sa podarilo utiecť do bezpečia.

Zistiť presný počet zranených je ťažké, pretože záchranné práce boli chaotické a množstvo zachránených bolo rýchlo prepravených do susedného Thajska, kde sú lepšie zdravotnícke zariadenia, napísala agentúra AP. Mnoho hostí kasína bolo práve z Thajska, odkiaľ pochádza aj časť zamestnancov.

Pri prehľadávaní komplexu spolupracujú thajské a kambodžské záchranné tímy, ale počas noci svoje úsilie prerušili, pretože práca v značne poškodených budovách bola nebezpečná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok