Čínska stíhačka preletela niekoľko metrov od amerického lietadla. Stroj musel vykonať úhybné manévre

TA3 TASR
29.12.2022 22:06

Ozbrojené sily USA vo štvrtok informovali o nebezpečne blízkom prelete čínskej stíhačky popri americkom prieskumnom lietadle, ku ktorému došlo minulý týždeň nad sporným Juhočínskym morom. Informovala agentúra Reuters.

Čínska stíhačka preletela niekoľko metrov od amerického lietadla. Stroj musel vykonať úhybné manévre
TASR/AP

Incident sa odohral 21. decembra v medzinárodnom vzdušnom priestore. Podľa Pentagónu sa čínska stíhačka J-11 priblížila k prieskumnému lietadlu RC-135 amerického letectva na zhruba tri metre. Americký stroj musel vykonať úhybné manévre, aby zabránil hroziacej kolízii. "Očakávame, že všetky krajiny indo-pacifického regiónu budú využívať medzinárodný vzdušný priestor bezpečným spôsobom a v súlade s medzinárodným právom," uvádza sa vo vyhlásení amerických ozbrojených síl.

Ich hovorca spresnil, že čínska stíhačka bola v istom momente vzdialená len zhruba tri metre od krídla a šesť metrov od prednej časti amerického lietadla. Spojené štáty sa v súvislosti s touto udalosťou obrátili na čínsku vládu, uviedol nemenovaný predstaviteľ USA. Čínske veľvyslanectvo vo Washingtone bezprostredne nereagovalo na žiadosť, aby k celej záležitosti poskytlo vyjadrenie, píše Reuters.

Spojené štáty len nedávno upozornili na to, že čínske vojenské lietadlá v poslednej dobe vykonávajú čoraz nebezpečnejšie manévre. Čína si nárokuje na takmer celé Juhočínske more, v ktorom sa nachádzajú bohaté zdroje zemného plynu a rybolovné vody. Spojené štáty a ďalšie krajiny v oblasti – Filipíny, Vietnam, Malajzia a Brunej – tieto čínske nároky odmietajú.

V medzinárodnom vzdušnom priestore a medzinárodných vodách Juhočínskeho mora sa uskutočňujú pravidelné prelety amerických prieskumných lietadiel a plavby amerických vojenských lodí, čím chcú Spojené štáty demonštrovať nelegálnosť čínskych nárokov. Podľa Pekingu tým Washington ohrozuje mier v oblasti. Podľa Spojených štátov mier svojimi nárokmi na Juhočínske more naopak ohrozuje komunistická vláda v Pekingu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok