Predaj vinylových platní v Británii prekonal predaj CD. Prispela k tomu Taylor Swiftová

ta3/ČTK
29.12.2022 14:53

Počet predaných vinylových platní v Británii tento rok prvýkrát za 35 rokov prekonal počet predaných kompaktných diskov, do značnej miery aj vďaka novému albumu americkej speváčky Taylor Swiftovej Midnights, informoval britský denník The Guardian.

Predaj vinylových platní v Británii prvýkrát za 35 rokov prekonal predaj CD
Evan Agostini/Invision/AP

Tento rok sa v Británii predalo okolo 80-tisíc kusov albumu Midnights na vinyle. Dohromady sa má tento rok na ostrovoch predať okolo 5,5 milióna nových vinylových platní, čo je najviac od roku 1990. Pre návrat vinylových platní na výslnie to znamená prelomový moment. Práve zástupy fanúšikov Swiftovej totiž pomohli k tomu, že objem peňazí utratených za vinylové nahrávky prekonal tržby z predaja CD, a to prvýkrát od roku 1987, kedy boli populárne hviezdy ako Rick Astley, T'Pau a Pet Shop Boys.

Oddaní fanúšikovia 33-ročnej speváčky, prezývaní "Swifties" zároveň urobili z albumu Midnights najpredávanejšiu vinylovú platňou v tomto storočí v Británii.

Zatiaľ čo "cédečká" zažili roky príkreho poklesu predajov, s vrcholom 2,45 miliardy celosvetovo predaných kusov v roku 2000, klasické platne prekvapivo zažívali pozoruhodné oživenie popularity. Očakáva sa, že ich predaj tento rok už 15. rokom po sebe porastie, pričom sa má predať okolo 5,5 milióna kópií.

Návrat retro formátu

To, čo začalo ako vinylová renesancia poháňaná prevažne staršími fanúšikmi hudby a umelcov ako The Beatles, David Bowie a Pink Floyd, sa medzitým prenieslo na mladšie generácie fanúšikov. Aj oni si zamilovali retro formáty vrátane kaziet.

Z tohtoročných desiatich najpredávanejších vinylových platní v Británii je osem úplne nových albumov vydaných v roku 2022. "Je to prelomový moment pre celý hudobný priemysel," hovorí výkonná riaditeľka britského združenia maloobchodníkov v zábavnom priemysle (ERA) Kim Bayleyová.

V roku 2021 príjmy z predaja vinylových platní v Británii podľa ERA vzrástli o 23 percent na 135,6 milióna libier. Podľa predbežných odhadov budú tohtoročné príjmy z predaja CD o 20 miliónov libier nižšie ako z predaja vinylových platní.

"Zmizne CD? Samozrejme, ich vyhliadky teraz nevyzerajú dobre, ale poskytujú trvalosť, robustnosť a kvalitu, ktoré sú jedinečné," hovorí Bayleyová. "Vzhľadom na to, ako sme sa mýlili pri vinyloch, bolo by pochabé CD navždy odpísať," domnieva sa expertka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok