Z Odesy odstránili pomník cárovnej Kataríny II. Veľkej, ktorá mesto založila

ta3 ČTK
29.12.2022 11:03

V juhoukrajinskom meste Odesa v noci na štvrtok odstránili pomník ruskej cárovnej Kataríny II. Veľkej, ktorá prístavné mesto v 18. storočí nechala založiť. Úrady spoločne so sochou niekdajšej panovníčky demontovali pomník vojvodcu z 18. storočia Alexandra Suvorova. Informovala o tom stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Podľa odeskej mestskej rady pomníky poputujú do múzea umenia.

Z Odesy odstránili pomník cárovnej Kataríny II. Veľkej, ktorá mesto založila
Twitter/Kostiantyn & Vlada Liberov

Odstránenie dvojice pomníkov z centra mesta odhlasovali na radnici v novembri. Ich rozhodnutiu predchádzalo online hlasovanie, v ktorom sa pre zvrhnutie sôch vyjadrili obyvatelia mesta, píše BBC.

Ukrajinské mestá sa po tohtoročnom vojenskom napadnutí krajiny Ruskom začali aktívne zbavovať nielen sovietskych názvov a pomníkov, čo robili už pred ruskou inváziou, ale aj názvov a pomníkov spojených s Ruskom.

Pomník cárovnej Kataríny II. Veľkej, ktorej výnosom bola Odesa v roku 1794 založená, stál v meste od roku 1900, kým ho v roku 1920 demontovali. Znovu sa v Odese objavil v roku 2007, kedy sa proti tomu vyslovovali niektoré občianske organizácie a tiež vtedajší prezident Viktor Juščenko.

Agentúra Reuters už skôr napísala, že pomník zakladateľky mesta bol od začiatku ruskej invázie na Ukrajine opakovane ničený, najmenej dvakrát ho niekto postriekal červenou farbou. Zábery z terajšej demontáže pomníka zverejnil na Twitteri napríklad kanál Nexta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok