Dôvera v slovenskú ekonomiku po šiestich mesiacoch stúpla

ta3 TASR
29.12.2022 09:26

Dôvera v ekonomiku SR po šiestich mesiacoch v decembri 2022 stúpla, patrila však k najnižším v tomto roku. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

peniaze cash bankovky ekonomika 1140px (TASR/František Iván)
TASR/František Iván

Optimizmus prejavili podnikatelia v službách, obchode a v stavebníctve, naopak v priemysle sa prehĺbila pesimistická nálada. Zhoršila sa nálada spotrebiteľov najmä pre obavy pri tvorení úspor a z budúcej finančnej situácie domácností.

Ekonomická nálada na Slovensku sa v decembri 2022 medzimesačne zvýšila o 1,2 bodu. Napriek tomu hodnota sezónne upraveného indikátora ekonomického sentimentu (IES) na úrovni 88,8 bodu patrila k najnižším v tomto roku. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku klesla hodnota IES v decembri o 6 bodov a za dlhodobým priemerom tak zaostávala o 13,7 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle - sezónne upravený - klesol v decembri na úroveň -15,7, čo je najnižšia hodnota za posledných dva a pol roka - od mája 2020. Medzimesačný pokles o 0,7 bodu ovplyvnilo najmä zníženie objednávok, a to najmä vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, drevených a papierových výrobkov a ostatných nekovových výrobkov.

Indikátor dôvery v službách - sezónne očistený - v decembri medzimesačne vzrástol o 5,3 bodu na hodnotu 5. Zlepšili sa hodnotenia dopytu za posledné tri mesiace, ako aj podnikateľskej situácie. Dopyt po službách za posledné tri mesiace najviac vzrástol v činnostiach v oblasti nehnuteľností, zlepšenie podnikateľskej situácie najvýraznejšie pocítili v ubytovacích a stravovacích službách.

V obchode vzrástol indikátor dôvery medzimesačne o 3,3 bodu na hodnotu 27. Podnikatelia v obchode pozitívne hodnotili nárast podnikateľských aktivít najmä v maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom a rovnako aj v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach.

Sezónne upravený indikátor dôvery v stavebníctve sa v decembri oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšil o 2,5 bodu na úroveň -4. Vývoj pozitívne ovplyvnili priaznivejšie hodnotenia celkovej úrovne objednávok, najmä v podnikoch realizujúcich špecializované stavebné práce, ako aj pozitívnejšie hodnotenia očakávanej zamestnanosti.

Po oživení spotrebiteľskej atmosféry na Slovensku v predchádzajúcom mesiaci došlo na konci roka k jej opätovnému zhoršeniu. Úroveň indikátora - sezónne upraveného - sa oproti predchádzajúcemu mesiacu znížila o 1,9 bodu na -34,1. Vzrástli najmä obavy z očakávaných úspor a s nimi súvisiacej finančnej situácie domácností. Pesimistickejšie však vnímali spotrebitelia aj vývoj nezamestnanosti. Nepatrne optimistickejšie bolo hodnotenie celkovej hospodárskej situácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok