Líder poľskej opozície Tusk dostal ochranu. Hrozí mu atentát, tvrdí polícia

ta3 čtk
28.12.2022 23:30

Vodca poľskej opozície, bývalý premiér a šéf Európskej rady Donald Tusk dostal od štátu pridelenú ochranu, pretože mu podľa polície hrozí nebezpečenstvo. Oznámili to poľské médiá a informáciu potvrdila Tuskova politická strana, Občianska platforma (PO).

Líder poľskej opozície Tusk dostal ochranu. Hrozí mu atentát, tvrdí polícia
Twitter/Radio TOK FM

"Polícia mi oznámila, že nebezpečenstvo atentátu je reálne ako nikdy predtým," vysvetlil neskôr sám politik.

"Každý týždeň v listoch a na sociálnych médiách nachádzam hrozby na adresu mojich najbližších, rozsudky smrti a prísľuby atentátu na mňa. Tento mesiac mi polícia oznámila, že ohrozenie atentátom je reálne a konkrétne ako nikdy predtým. Preto žiadosť o ochranu," uviedol Tusk na twitteri.

Hovorca PO Jan Grabiec predtým povedal televízii TVN 24, že okrem informácií išlo aj o konkrétne udalosti svedčiace o riziku "fyzického ohrozenia", o čom strana informovala políciu a príslušné služby. Naposledy polícia poskytla informácie, že Tusk čelí konkrétnemu ohrozeniu, a z toho pramenilo rozhodnutie úradov o pridelení ochrany.

"Vyhrážky sú stálou, dá sa povedať neoddeliteľnou súčasťou politiky. Bohužiaľ, v Poľsku spor dosiahol taký bod, že sa vyhrážky týkajú skoro všetkých. Ale tu hovoríme o konkrétnej situácii a o konkrétnom ohrození, ktoré polícia vyhodnotila ako vec vyžadujúcu zásah," dodal.

O pridelení príslušníkov Služby ochrany štátu (SOP) rozhoduje minister vnútra. O Tuskovej ochrane tak musel rozhodnúť minister Mariusz Kamiński, poznamenala TVN 24.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok