Mocní Číňania skupujú paxlovid na liečbu covidu. Chcú ho pre rodiny, v nemocniciach chýba

ta3 čtk
28.12.2022 20:41

Príslušníci čínskych elít hromadia pre svojich blízkych antivirotikum paxlovid, ktoré tým pádom chýbajú v čínskych nemocniciach. Píše o tom denník Financial Times.

Mocní Číňania skupujú paxlovid na liečbu covidu. Chcú ho pre rodiny, v nemocniciach chýba
TASR/AP

Podľa odhadov západných médií Čína zažíva veľmi silnú vlnu epidémie covidu-19 a nasadenie paxlovidu, ktorý vyrába americká spoločnosť Pfizer, môže zabrániť rozvinutiu ťažkých prípadov tejto choroby. Čína od marca nakúpila obmedzené množstvo tohto lieku.

Podľa svedectva, ktoré denník Financial Times zaznamenal v súkromných aj štátnych nemocniciach, paxlovid v mnohých zariadeniach úplne chýba alebo sú jeho zásoby veľmi malé. Podľa lekárov, s ktorými hovoril britský denník, za to môžu aj príslušníci čínskych elít, ktorí si privlastnili časti dodávok amerického lieku. Tie potom držia v zásobe pre svojich blízkych alebo ich dávajú ako darček, aby posilnili svoje podnikateľské a politické vzťahy.

V štátnych nemocniciach v Pekingu a Šanghaji majú paxlovid vyčlenený len pre pacientov s najvyšším rizikom ťažkého priebehu. Mimo veľkých miest je šanca dostať tento liek ešte ďaleko nižší. Paxlovid predávajú aj na niektorých privátnych klinikách, a to za niekoľkonásobne vyššiu cenu, než ktorú platia za liek americké úrady.

Podľa analytikov situácia okolo paxlovidu ukazuje na rozsiahle nerovnosti v prístupe k zdravotnej starostlivosti v Číne. "Prístup k paxlovidu nemá byť určený bohatstvom či mocou pacienta," uviedol virológ z univerzity v Hongkongu Ťin Tung-len.

Paxlovid je jediný zahraničný liek na Covid-19 schválený v Číne. Peking zaobstaral od marca obmedzené množstvo tohto lieku. Čína tvrdí, že nechce závisieť v dodávkach liekov proti covidu-19 na zahraničných firmách. Úrady ľuďom taktiež odporúčajú čínske lieky či preparáty tradičnej medicíny.

Po decembrovom uvoľnení pandemických opatrení podľa západných médií zažíva Čína, ktorá má 1,4 miliardy obyvateľov, silnú vlnu epidémie covidu-19. Podľa informácií z minulého týždňa denníka Financial Times sa v prvých 20 decembrových dňoch v Číne nakazilo 250 miliónov ľudí. Ďalšie médiá informujú o preplnených nemocniciach aj problémoch s kapacitou krematórií v niektorých mestách.

Čínske úrady v stredu uviedli, že situácia je pod kontrolou. Hovorca ministerstva zahraničia povedal, že západné médiá situáciu v Číne zveličujú. Podľa neho každá krajina po uvoľnení pandemických nariadení zaznamenáva "fázu adaptácie" na novú situáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok