Japonsko bude napriek sankciám odoberať ropu z Ruska. Očakáva loď z Ďalekého východu

ta3 čtk
28.12.2022 19:22

Japonsko sa pripravuje na prvú dodávku ropy z Ruska za viac ako pol roka, informuje agentúra Bloomberg. Japonsko sa pripojilo k západným spojencom a uvalilo na Rusko sankcie za jeho inváziu na Ukrajinu, nepristúpilo ale k prísnym opatreniam ohľadom nákupu ruských energií.

Japonsko bude napriek sankciám odoberať ropu z Ruska. Očakáva loď z Ďalekého východu
TASR/AP

Vláda v Tokiu uviedla, že ruský projekt Sachalin-2 je dôležitým zdrojom dodávok skvapalneného zemného plynu (LNG) do Japonska a dovoz ruskej ropy je dôležitý pre zaistenie stabilnej prevádzky a energetickej bezpečnosti. Do Japonska teraz podľa údajov o sledovaní lodí smeruje plavidlo Aframax Zaliv Baikal. Minulý týždeň bolo naložené v zariadení Sachalin-2 na ruskom Ďalekom východe, uviedol Bloomberg. Podľa údajov o lodnej doprave Japonsko nedoviezlo z Ruska žiadnu ropu od mája.

Dodávka ropy mieri do Japonska v čase, keď Moskva zakázala vývoz ruskej ropy a ropných produktov tým zahraničným odberateľom, ktorí dodržiavajú cenový strop na ruskú ropu. Japonsko minulý mesiac uviedlo, že dodávky z projektu Sachalin-2 budú z cenového limitu vyňaté.

Japonsko od invázie ruských vojsk na Ukrajinu výrazne znížilo dovoz ropy z Ruska, najmä z projektu Sachalin-1. Japonské rafinérie sa snažili diverzifikovať dodávky.

Skupina ekonomicky vyspelých krajín G7, Európska únia a Austrália od 5. decembra zaviedli maximálnu cenu 60 dolárov za barel ruskej ropy prepravovanej po mori. Ruský prezident Vladimir Putin tento týždeň podpísal dekrét, ktorý zakazuje dodávky ruskej ropy a ropných produktov do krajín uplatňujúcich cenový strop na ruskú ropu. Japonsko je tiež členom G7. Odberateľom najnovšej dodávky z Ruska je japonská spoločnosť Taiyo Oil. Náklad má byť vyložený v termináloch v Kikume a Namikate.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného vládneho úradníka uviedla, že japonská vláda požiadala poisťovne v krajine, aby na seba vzali ďalšie riziká a pokračovali v poskytovaní poistenia pre prepravcov skvapalneného zemného plynu v ruských vodách aj pre prípad vojny. Vláda tak reagovala na oznámenia poisťovní Tokio Marine & Nichido Fire Insurance, Sompo Japan Insurance a Mitsui Sumitomo Insurance, že od 1. januára prestanú ponúkať námorné vojnové poistenie, ktoré kryje škody na lodiach spôsobené vojnou v ruských vodách.

Japonská vláda chce podľa spomínaného úradníka zabezpečiť, aby krajina aj naďalej dovážala LNG z ruského projektu Sachalin-2. Komplex na ostrove Sachalin, v ktorom majú podiely aj japonské spoločnosti, sa podieľa na dovoze LNG do Japonska deviatimi percentami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok