Irán popiera správy o explózii v jadrovom zariadení

SITA, TA3
28.1.2013 12:42

Irán poprel v pondelok správy o mohutnom výbuchu v jednom z jeho jadrových zariadení a vyhlásil, že ide o západnú propagandu s cieľom ovplyvniť nadchádzajúce rokovania o jeho nukleárnom programe

Niektoré izraelské a západné médiá ešte v piatok informovali o explózii v podzemnom zariadení Fordó pri meste Kóm, ktorá mala spôsobiť značné škody, agentúre Reuters sa však tieto správy nepodarilo overiť.

“Nepravdivé správy o výbuchu vo Fordó sú západná propaganda pred jadrovými rokovaniami s cieľom ovplyvniť ich priebeh a výsledok,” uviedla v pondelok agentúra IRNA, ktorá citovala zástupcu šéfa iránskej atómovej agentúry Saída Šamsiddína Bara Brúdího. Výbuch poprel aj predseda bezpečnostného parlamentného výboru Aladdín Borúdžirdí.

Jadrové zariadenie Fordó začalo v roku 2011 produkovať urán obohatený na 20 percent. Závod má asi 700 centrifúg používaných na obohacovanie jadrového paliva. Obohacovanie uránu na vyšší stupeň vyvoláva obavy, že Irán sa blíži k výrobe jadrovej zbrane.

Islamská republika opakovanie tvrdí, že jej jadrový program je zameraný výlučne na mierové a výskumné účely. Teherán a západné mocnosti majú obnoviť rokovania o jeho jadrovom programe, presný termín ani miesto konania však ešte neboli určené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok