Analytici predpovedajú, že ekonomika eurozóny v budúcom roku klesne, aj kvôli inflácii

ta3 ČTK
28.12.2022 13:56

Ekonomika eurozóny v budúcom roku klesne, pretože hospodársku aktivitu podkopáva vysoká inflácia a tiež pretrvávajúce riziká na energetickom trhu. Predpokladajú to ekonómovia, ktorých oslovil britský denník Financial Times (FT).

Analytici predpovedajú, že ekonomika eurozóny v budúcom roku klesne, aj kvôli inflácii
TASR/AP

Väčšina z nich sa ale domnieva, že Európa už prekonala najhoršiu časť energetickej krízy vyvolanej ruskou inváziou na Ukrajinu. Takmer 90 percent z 37 oslovených ekonómov uviedlo, že eurozóna sa už nachádza v hospodárskej recesii. 

Väčšina predpokladá, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny vykáže za celý budúci rok pokles. Rozsah tohto poklesu síce oslovení ekonómovia v priemere odhadujú len asi na 0,01 percenta, aj to je však pesimistickejšia prognóza ako odhady Európskej komisie (EK) a Európskej centrálnej banky (ECB). Tie počítajú v budúcom roku v eurozóne s miernym nárastom HDP. "Kľúčovým rizikom zostávajú trhy s plynom v Európe," uviedla ekonómka Chiara Zangarelliová zo spoločnosti Morgan Stanley. "Dodatočné výpadky v dodávkach či obzvlášť studená zima by mohli viesť k obnovenému napätiu a rastu cien," dodala.

Európskym krajinám sa podarilo znížiť závislosť na ruskom plyne pomocou dodávok z Nórska, Spojených štátov a Blízkeho východu, a tiež vďaka prechodu k alternatívnym zdrojom energie. Ekonómovia však varujú, že bez ruských dodávok bude pre Európu oveľa ťažšie znovu naplniť zásobníky plynu pred budúcou zimou.

"Hrozba zavedenia prídelového systému pri plyne bola pre túto zimu odvrátená, otázka dodávok energií na budúci rok však stále zostáva otvorená," uviedol ekonóm Sylvain Broyer zo spoločnosti S&P Global Ratings.

Inflácia v eurozóne sa podľa ekonómov bude ešte minimálne dva roky držať nad dvojpercentným cieľom ECB. V budúcom roku by sa mala nachádzať mierne nad šiestimi percentami av roku 2024 by mala predstavovať necelých 2,7 percenta.

Ekonómovia však predpokladajú, že hospodársky útlm spoločne s vysokými úrokovými sadzbami povedie v budúcom roku k poklesu cien obytných nehnuteľností v eurozóne takmer o päť percent. ECB v tomto roku zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu z nuly na 2,50 percenta a predpokladá sa, že v budúcom roku bude vo zvyšovaní nákladov na úvery pokračovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok