Na svete je na úteku okolo 103 miliónov ľudí, čo je podľa OSN najviac v histórii

TA3 ČTK
28.12.2022 13:22

Na svete je v súčasnosti na úteku pred vojnou, konfliktmi a prenasledovaním okolo 103 miliónov ľudí, čo je podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) najviac v histórii. Na úteku je tak podľa dát aktualizovaných k polovici tohto roka, na ktoré v stredu upozornila agentúra DPA, viac ako percento celosvetovej populácie.

Tak takto?!: V Ukrajine opustilo domovy desať miliónov ľudí, na našej východnej hranici čakajú státisíce utečencov
TASR/AP

Nadpolovičnú časť – 58,4 milióna – utekajúcich tvoria vnútorne vysídlenia, viac ako tretinu – 32,7 milióna – utečenci, ktorí opustili svoju vlasť. V štatistike sú tiež milióny žiadateľov o azyl a ďalších ľudí, ktorí potrebujú ochranu.

V porovnaní s číslami z konca minulého roka ide podľa UNHCR o celkový nárast o 13,6 milióna, teda viac ako 15 percent. "Hlavným dôvodom pre taký prudký nárast je ruská invázia na Ukrajinu, ktorá donútila milióny ľudí k úteku," vysvetľuje agentúra OSN.

V polovici tohto roku podľa nej bolo v pôvodne zhruba 43-miliónovej krajine 6,3 milióna vnútorne vysídlených. Ďalších 5,4 milióna ľudí Ukrajinu opustilo. V oboch týchto štatistikách tak východoeurópska krajina patrí medzi tri najpostihnutejšie štáty sveta. Viac utečencov zo svojho územia registrujú len Sýria – 6,8 milióna – a Venezuela – 5,6 milióna, viac vnútorne vysídlených len Sýria – 6,8 milióna – a Kolumbia – 6,7 milióna.

Deti tvoria zhruba 30 percent svetovej populácie, ale medzi utekajúcim ich je percent 42. UNHCR k celkovým číslam poznamenáva, že sú predtým nepredstaviteľné a ešte pred desiatimi rokmi by ich nikto nečakal. Už na konci minulého roka podľa neho bolo na úteku dvakrát viac ľudí ako v roku 2011.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok