Pravoslávna cirkev by mala Putina vyhlásiť za Satana, vyhlásil ukrajinský predstaviteľ

TA3 TASR
28.12.2022 11:40

V rámci sporu, či majú byť ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC) odobraté dva chrámy, ktoré na území kláštorného komplexu v Kyjeve využíva na základe zmluvy o prenájme uzavretej so štátom, vyzvalo v utorok ukrajinské vedenie cirkev, aby sa dištancovala od Moskvy. Informovala agentúra DPA.

Putina sklamali vyjadrenia Merkelovej o Ukrajine. Tvrdí, že očakával úprimnosť
TASR/AP

"Ak nemáte žiadne vzťahy s Ruskom, tak oficiálne povedzte 'dovidenia', povedzte, že (ruský prezident Vladimir) Putin je Satan," žiadal tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov počas svojho vystúpenia v ukrajinskej televízii.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred časom zakázal, aby na Ukrajine pôsobili náboženské organizácie s väzbami na Rusko. Okrem toho ukrajinská tajná služba SBU v uplynulých týždňoch vykonala razie v objektoch Kyjevsko-pečerskej lavry, ako aj v ďalších chrámoch a iných cirkevných objektoch UPC, pričom v nich našla okrem iného aj materiály svedčiace o sympatizovaní tamojších duchovných s kremeľským konceptom tzv. ruského sveta.

UPC, ktorá sa donedávna hlásila k moskovskému patriarchátu, po vypuknutí vojny na Ukrajine vyhlásila nezávislosť od ruskej pravoslávnej cirkvi. Listina osvedčujúca tento krok však zatiaľ nebola schválená príslušnými orgánmi na Ukrajine.

Ako v utorok uviedlo Rádio Sloboda (RFE/RL), opát Kyjevsko-pečerskej lavry metropolita Pavel zverejnil video, v ktorom informuje, že riaditeľ štátnej rezervácie Kyjevsko-pečerská lavra mu oznámil, že po 31. decembri už kňazi UPC "nemajú právo prekročiť prah refektára a Katedrály Nanebovzatia Panny Márie" v tomto kláštornom komplexe. Prenájom oboch objektov sa UPC končí 31. decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok