Protesty pokračujú. Kosovo uzavrelo hlavný hraničný priechod so Srbskom

TA3 ČTK
28.12.2022 09:17

Kosovo v stredu uzavrelo hlavný hraničný priechod Merdare so Srbskom po tom, čo ho v noci zo srbskej strany zablokovalo asi 50 ľudí. Tí demonštrovali na podporu Srbov žijúcich v Kosove, ktorého nezávislosť odmietajú protestujúci uznať. Predstavitelia mierovej misie Severoatlantickej aliancie KFOR v Kosove medzitým vyzvali všetky strany na dialóg a zmiernenie napätia. Informovala o tom agentúra Reuters

Ďalšie dva hraničné priechody na srbskej hranici už boli uzavreté kvôli obdobným protestom desiateho decembra a teraz tak zostávajú len tri miesta vstupu medzi Kosovom a Srbskom. 

Pri nepokojoch na začiatku mesiaca bol zatknutý kosovský srbský policajt Dejan Pantić, ktorého zadržanie zvýšilo napätie medzi Prištinou a Belehradom. Hovorca súdu v Prištine oznámil, že Pantić bude prepustený z väzby a umiestnený do domáceho väzenia, informovala agentúra Reuters.

Najnovší protest na hranici nasledoval len niekoľko hodín po tom, čo Srbsko oznámilo, že uviedlo svoju armádu do stavu najvyššej pohotovosti po týždňoch stúpajúceho napätia medzi Belehradom a Prištinou.

Srbi použili na srbskej strane hranice nákladné vozidlá a traktory, aby zablokovali cestu vedúcu od hraničného priechodu Merdare. Zátarasa teraz bráni tisícom obyvateľov Kosova, ktorí pracujú na iných miestach v Európe, aby sa vrátili domov na sviatky.

"Ak už ste vošli na srbské územie, potom musíte použiť iné hraničné priechody. Alebo ísť cez Severné Macedónsko," napísalo kosovské ministerstvo zahraničia na svojej stránke na facebooku spoločne s oznámením o uzavretí hraničného priechodu Merdare.

Misia NATO v stredu uviedla, že podporuje dialóg medzi všetkými stranami s cieľom zmierniť napätie na severe krajiny. "Je nanajvýš dôležité, aby sa všetci zúčastnení vyhli akejkoľvek rétorike alebo akciám, ktoré môžu vyvolať napätie a eskalovať situáciu," zdôraznil vo vyhlásení KFOR generálmajor Angelo Michele Ristuccia.

Zhruba 50-tisíc Srbov žijúcich v etnicky rozdelenom severnom Kosove odmieta uznať vládu v Prištine alebo status Kosova ako krajiny oddelenej od Srbska. Majú podporu mnohých Srbov v Srbsku aj vlády tohto štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok