V Bielorusku odsúdili železničných partizánov. Sabotovali presun ruských vojsk na Ukrajinu

ta3 čtk
27.12.2022 21:35

Oblastný súd v bieloruskom meste Homel potrestal doteraz najprísnejšími trestami v dĺžke viac ako dvadsať rokov troch občanov Bieloruska, ktorí sa na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu dopustili sabotáže na bieloruskej železnici v snahe narušiť presuny ruských vojsk. Informoval o tom nezávislý server Naša Niva.

V Bielorusku odsúdili železničných partizánov. Sabotovali presun ruských vojsk na Ukrajinu
TASR/AP (ilu)

Ruské vojská útočili z Bieloruska najkratšou cestou na Kyjev. Aleh Malčanav si má odpykať 21 rokov za mrežami, Dzmitryj Ravič 22 rokov a Dzjanis Dzikun 23 rokov, uviedla Naša Niva s odvolaním sa na mimovládnu organizáciu na obranu ľudských práv Vjasna. Tá odsúdených, ktorých nazvala železničnými partizánmi, označila za politických väzňov.

Muži podľa obžaloby spálili na jednej stanici skriňu signalizácie. Odsúdení boli za niekoľko trestných činov, vrátane terorizmu a vlastizrady. Súdny proces trval tri mesiace a odohrával sa za zatvorenými dverami, s vylúčením médií a verejnosti. Stanovisko odsúdených a obhajoby tak nie je známe, dodala Naša Niva.

Opozičný server Zerkalo označil vynesené rozsudky za najprísnejšie, aké doteraz zazneli od začiatku vojny kvôli sabotáži na železnici. Zatiaľ najprísnejšie tresty proti takzvaným železničným partizánom predstavovalo 16 rokov odňatia slobody.

Bielorusko sa síce svojimi vojskami do vojny na Ukrajine nezapojilo, ale poskytlo k agresii svoje územie a základne, a tak je považované za bojujúcu stranu. Západ proti Minsku prijal sankcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok