Trussová pod stolom, provokatér Musk. Politico zostavil rebríček bizarností roku 2022

ta3 čtk
27.12.2022 16:41

Úvahy predsedníčky Európskeho parlamentu Roberty Metsolaovej o spustení parlamentného hotela, podozrivá neprítomnosť niekdajšej britskej premiérky Liz Trussovej na rokovaní Dolnej snemovne alebo nelichotivé vyjadrenie nemeckého politika na adresu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Tieto a ďalšie momenty pripomína web Politico vo svojom výbere tragikomických či inak podivných udalostí končiaceho roku.

Trussová pod stolom, provokatér Musk. Politico zostavil rebríček bizarností roku 2022
TASR/AP

Bruselská redakcia do neho zahrnula aj dianie mimo politiky Európskej únie ako napríklad predpoveď miliardára Elona Muska o vyústení vojny na Ukrajine.

Metsolaová si od webu vyslúžila ocenenie za výkon v pohostinstve. Šéfka EP podľa zistení Politico tento rok privítala myšlienku zriadiť hotel v jednom z objektov inštitúcie v Štrasburgu. Uviedla vraj, že by to "mohlo pomôcť znížiť záťaž na hotelový sektor" vo francúzskom meste. "Nie som si istý, že by existujúci vlastníci hotelov v Štrasburgu s touto logikou súhlasili, vzhľadom na to, že veľká časť ich príjmov pochádza z toho, že hostí europoslancov a pracovníkov parlamentu," glosuje autor hodnotenia.

Európsky parlament v ňom má aj ďalší zápis, a to za neobvyklé vystúpenie tanečníkov pri májovej záverečnej akcii Konferencie o budúcnosti Európy. Podľa Politica to bola najvtipnejšia vec spojená s EP odvtedy, čo istý maďarský europoslanec predvlani utiekol po odkvape z homosexuálnych orgií.

Ťažko pochopiteľné momenty prinášala tento rok aj britská politika, obzvlášť premiérstvo Trussovej, ktoré trvalo len jeden a pol mesiaca. Politico z neho vybralo moment, keď premiérka nedorazila do snemovne na plánované vyhlásenie a musela za ňu zaskakovať členka vlády Penny Mordauntová. Tá nevysvetlila, prečo Trussová, ktorá bola pod paľbou po krachu svojich ekonomických plánov, neprišla, avšak v reakcii na vyjadrenie opozičnej poslankyne zdôraznila, že premiérka sa neskrýva "pod stolom". O niekoľko dní neskôr už Trussová vo funkcii nebola.

Ocenenie za urážanie tureckého vodcu zase putuje za podpredsedom nemeckého Spolkového snemu Wolfgangom Kubickým. Ten v septembri označil Erdogana za krysu z kanalizácie, čo spustilo diplomatickú roztržku. Kubicki neskôr dodal, že krysy sú "milé, ale zároveň múdre a prehnané".

Okrem správania niektorých európskych politikov pripomína Politico aj vystupovanie podnikateľa a nového šéfa sociálnej siete Twitter Elona Muska. Konkrétne sa zameriava na jeho "miešanie sa" do ukrajinskej krízy návrhom, aby Kyjev prenechal časti svojho územia Rusku a nechal v nich prebehnúť nové voľby. "Je vysoko pravdepodobné, že takto to nakoniec dopadne. Je len otázka, koľko ľudí predtým umrie," napísal Musk, čo nezostalo bez reakcie ukrajinských činiteľov vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského.

"Pamätáte, keď Elon Musk robil normálne veci, ako keď pomenoval svoje dieťa X? A-XII a tweetoval pri vykonávaní veľkej potreby? Boli to jednoduchšie časy," komentuje Politico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok