Vlhová dosiahla najlepší výsledok v sezóne, aj keď nebola stopercentne fit. Tri dni nič nejedla

ta3 tasr
27.12.2022 15:20

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová dosiahla v utorok najlepší výsledok v prebiehajúcej sezóne Svetového pohára. V obrovskom slalome v rakúskom Semmeringu obsadila druhé miesto, keď zaostala za Američankou Mikaelou Shiffrinovou o 13 stotín sekundy. Vlhová si však ešte v nedeľu myslela, že na obrák vôbec nenastúpi.

Vlhová dosiahla najlepší výsledok v sezóne, aj keď nebola stopercentne fit. Tri dni nič nejedla
TASR/Martin Baumann

Vlhová bola po úvodnom kole na druhej pozícii so stratou 72 stotín na Shiffrinovú a v ďalšej jazde mala najlepší čas spomedzi všetkých pretekárok (1:01,10 min). Na víťazku to síce v súčte nestačilo, no Slovenka prekonala svoje doterajšie maximum v tejto sezóne - tretie miesto, ktoré obsadila štyrikrát.

"Konečne iné číslo ako tri. Nerodilo sa to však ľahko, potrebovali sme chytiť lepší pocit z jazdy, ale postupne sa to zlepšuje," uviedol po pretekoch asistent trénera Matej Gemza. Vlhovej vyšla druhá jazda o poznanie lepšie ako Shiffrinovej, bola rýchlejšia o viac ako pol sekundy. Manko z predošlého kola však bolo privysoké, za čo dal Gemza kredit líderke celkového poradia: "Peťa neurobila chyby, bolo to o štarte. Mikaela dokázala lepšie prejsť cez malé terénne vlny, získala rýchlosť a už sa to viezlo."

Vlhová podala kvalitný výkon napriek žalúdočným problémom. Priznala, že prvé kolo bol boj a uvažovala aj o odstúpení z pretekov. "Rozmýšľala som nad tým, ale veľmi som to neriešila. Necítila som sa dobre. Nechala som tomu čas, som rada, že som bola v poriadku a som tu," uviedla 27-ročná lyžiarka po pretekoch. "Na preteky som sa tešila, do Vianoc to bolo dobré, potom to bolo horšie. Ráno ma bolelo brucho, predošlé dni som mala aj horúčku, bola som neustále na toalete. Tri dni som bola v posteli, nič som nejedla, ale už sa cítim dobre."

Ďalšie komplikácie ju čakali aj na trati, ktorá nebola v ideálnom stave v dôsledku pomerne vysokých teplôt. Tento faktor však Slovenku podľa jej slov neovplyvnil a podobný názor mal aj asistent trénera: "Trať bola premrznutá, ale kvôli počasiu nie úplne rovná. Pretekárky idú v niektorých miestach naslepo a tým pádom to nevyzerá veľmi esteticky."

Utorňajší obrovský slalom v Semmeringu bol náhrada za zrušené preteky v rakúskom Söldene. V stredu boli na programe preteky v rovnakej disciplíne a trať na tento "obrák" stavia práve Gemza. "Rozprávala som sa s ním a určite sa bude snažiť postaviť čo najlepšie pre mňa," povedala Vlhová. Samotný tréner bol v tejto téme zdržanlivejší: "Uvidím, čo mi dovolí trať a organizátori." Po stredajšom obrovskom slalome čaká vo štvrtok pretekárky v rovnakom dejisku ešte nočný slalom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok