Drogy v drinkoch aj riziká pyrotechniky. Čo robiť, aby sa Silvester nezmenil na katastrofu

ta3/Alžbeta Múcsková
31.12.2022 00:00

S koncom decembra prichádza aj koniec roka a silvestrovské oslavy. Všetci sa chcú zabaviť a rozlúčiť so starým rokom vo veľkom. Netreba však zabúdať na riziká, ktoré oslavy so sebou prinášajú. Každoročne sú počas tejto noci vyťažení ako záchranári a lekári, tak aj hasiči a policajti. Na čo všetko by mali ľudia myslieť, aby oslávili príchod nového roka bezpečne?

Drogy v drinkoch aj riziká pyrotechniky. Čo robiť, aby sa Silvester nezmenil na katastrofu
TASR - Martin Baumann

Pozor na alkohol

So silvestrovskými oslavami sa spája aj požívanie alkoholu. Zatiaľ čo v malých množstvách môže pôsobiť ako stimulant, zlepšiť náladu a uvoľniť pocit úzkosti, vo veľkom množstve môže viesť k rizikám. Spôsobuje zažívacie problémy, dezorientáciu, rizikové správanie a v niektorých prípadoch až otravu. Tá môže mať za následok zdravotné ťažkosti či dokonca až úmrtie.

"Pri tomto stave prichádza k množstvu úrazov, ktoré sa často stanú v opitosti. Dôležitá je jednoznačne opatrnosť. Úrazy pod vplyvom alkoholu sú pre sviatočné obdobie príznačné, každoročne ich na urgentnom príjme ošetrujeme aj počas vianočných sviatkov a Silvestra," uviedla v tlačovej správe vedúca lekárka urgentného príjmu nemocnice AGEL v Komárne Gabriela Filkóová.

Vodiči, ktorí sa po oslave nového roka chystajú šoférovať, by po tom, ako pili alkohol, za volant rozhodne sadať nemali. Opití vodiči ohrozujú seba, spolujazdcov aj ostatných účastníkov cestnej premávky. 

Jazda pod vplyvom je taktiež nezákonná. Do jedného promile ide o priestupok a jazda s vyšším obsahom alkoholu v dychu je trestným činom. Ide o zbytočný hazard a nezodpovednosť , ktoré môžu ohroziť životy a zdravie ľudí.

Silvestrovské oslavy TASR – Roman Hanc
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok