Pri samovražednom útoku IS v Sýrii zomrelo šesť členov kurdských síl

ta3 čtk
26.12.2022 18:36

Pri samovražednom útoku teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v meste Rakka na severe Sýrie dnes zahynulo šesť príslušníkov kurdských bezpečnostných zložiek. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na zástupcov Sýrskych demokratických síl (SDF), ktoré sú podporované Spojenými štátmi a hrajú významnú úlohu v boji proti IS. Jeden samovražedný atentátnik zomrel, druhý bol zadržaný. Islamský štát sa k útoku prihlásil.

Afganistan smeruje k zrúteniu. Militanti budú opäť hrozbou pre západ, tvrdí britský minister
TASR/AP

Podľa hovorcu SDF bolo päť útočníkov zrejme členmi spiacej bunky islamistov. Dvaja mali na sebe pásy s výbušninami a zaútočili na kontrolné stanovište bezpečnostných zložiek. Pri následných potýčkach bol jeden z útočníkov zabitý a ďalší zadržaný, po zvyšných teroristoch kurdské jednotky pátrajú. Koľko bolo zranených príslušníkov kurdských bezpečnostných síl, nebolo jasné.

Cieľom útočníkov bolo podľa všetkého veliteľstvo kurdských síl v meste Rakka, kde sa nachádza aj väznica. V nej je držaných asi 200 bojovníkov Islamského štátu, uviedla Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR), ktorá sídli v Británii a situáciu v Sýrii monitoruje prostredníctvom siete dobrovoľníkov. Ako SOHR poznamenala, útok bol už šestnástou operáciou vykonanou tento mesiac v oblasti pod kontrolou SDF spiacimi bunkami Islamského štátu.

Sýrska občianska vojna, ktorú zapálilo utláčanie prodemokratických demonštrácií v roku 2011, sa postupne skomplikovala zapojením rôznych islamistických skupín a niekoľkých regionálnych a zahraničných mocností. Konflikt si podľa rôznych odhadov vyžiadal približne 500-tisíc mŕtvych a milióny ľudí prinútil opustiť domovy.

V roku 2014 sa radikálom z Islamského štátu podarilo získať kontrolu nad takmer polovicou Sýrie a skoro tretinou Iraku. O tri roky neskôr prišiel Islamský štát prakticky o všetky územia, vrátane svojich hlavných bášt - irackého Mosula a práve sýrskej Rakky. Napriek strate územia ale príslušníci teroristickej skupiny v oboch krajinách aj naďalej sporadicky útočia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok