Oblohu Južnej Kórey narušili drony KĽDR. Padli výstrely, zasahovali stíhačky a vrtuľníky

ta3 čtk
26.12.2022 09:46

Do vzdušného priestoru Južnej Kórey preniklo päť severokórejských dronov, na čo juhokórejská armáda reagovala nasadením stíhačiek a vrtuľníkov a pokusmi o zostrelenie bezpilotných lietadiel. S odvolaním sa na juhokórejských činiteľov o tom informujú svetové spravodajské agentúry. Soul tiež oznámil, že po narušení svojho vzdušného priestoru vykonal obhliadkový let nad KĽDR.

Juhokórejská armáda drony zo severu detekovala okolo 10:25 miestneho času (02:25 SEČ) v oblasti nad severozápadným mestom Kimpcho. Vypálila varovné výstrely a následne do vzduchu vyslala stíhačky a bojové vrtuľníky, aby drony zostrelili, uviedlo ministerstvo obrany podľa agentúry AP.

Podľa agentúry Jonhap Juhokórejčania vypálili asi 100 výstrelov, žiadny zo strojov KĽDR sa im ale nepodarilo zneškodniť. Najmenej jeden z nich sa dostal až nad juhokórejskú metropolu Soul, uvádza s odvolaním sa na nemenovaný armádny zdroj agentúra News1. Pri zásahu zároveň havarovalo jedno z juhokórejských lietadiel, povedal agentúre Reuters nemenovaný pracovník ministerstva obrany. Dvojčlenná posádka z lietadla pred jeho zrútením unikla a bola prevezená do nemocnice.

Podľa zahraničných agentúr to bolo prvýkrát od roku 2017, čo úrady oznámili výskyt dronov zo severu v juhokórejskom vzdušnom priestore. Konflikt prichádza na konci roka, ktorý priniesol nový nárast napätia medzi KĽDR a Južnou Kóreou. Pchjongjang tento rok vykonal rekordný počet raketových testov, pričom totalitný režim odpálil aj interkontinentálne balistické strely. Posledný test dvoch rakiet bol hlásený v piatok.

Soul dnešný incident označil za zjavnú provokáciu. Hovorca zboru náčelníkov štábov tiež médiám povedal, že juhokórejská armáda v reakcii naň vykonala leteckú misiu, ktorej cieľom bolo nafotiť vojenské zariadenia Severnej Kórey. Podľa Reuters to naznačuje, že narušenie juhokórejského vzdušného priestoru možno tiež chápať ako výzvednú operáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok