V Rusku zostrelili ukrajinský dron. Dopadol na leteckú základňu, zahynuli traja vojaci

ta3 čtk
26.12.2022 07:25

Pád vraku zostreleného ukrajinského dronu na leteckú základňu Engels v ruskej Saratovskej oblasti si vyžiadal životy troch vojakov. Podľa ruských tlačových agentúr to oznámilo ruské ministerstvo obrany. Letecká technika podľa ministerstva poškodená nebola.

Ukrajinské a ruské médiá predtým informovali o výbuchoch na leteckej základni Engels, ktorá je od frontovej línie na Ukrajine vzdialená stovky kilometrov. Kyjev sa k incidentu nijako nevyjadril.

"Dňa 26. decembra zhruba o 1:35 moskovského času bolo v malej výške zostrelené ukrajinské bezpilotné lietadlo, keď sa blížilo k vojenskej základni Engels v Saratovskej oblasti," uviedlo ruské ministerstvo obrany. "Následkom pádu vraku dronu boli smrteľne zranení traja ruskí príslušníci technického personálu, ktorí boli na letisku," dodalo ministerstvo. Agentúra TASS udalosť interpretuje tak, že systémy protivzdušnej obrany ruských leteckých síl zabránili útoku ukrajinského dronu na vojenské letisko.

Podľa agentúry RBK-Ukrajina sa na základni Engels ozvali dve explózie. Ruský spravodajský kanál Baza s odvolaním sa na miestnych obyvateľov uviedol, že sa rozozneli sirény leteckého poplachu a bolo počuť výbuch.

"Nenastali žiadne mimoriadne udalosti v obytných oblastiach mesta (Engels)," uistil gubernátor Saratovskej oblasti Roman Busargin na Telegrame. "Zariadenia civilnej infraštruktúry neboli poškodené," dodal Busargin. Miestni obyvatelia podľa neho nie sú nijako ohrození.

Základňu neďaleko mesta Saratov, zhruba 730 kilometrov juhovýchodne od Moskvy, zasiahli už 5. decembra podľa Moskvy ukrajinské útoky s pomocou dronov, namierené na dve ruské letecké základne. Vtedajšie údery značne pošramotili reputáciu Moskvy a vyvolali otázku, prečo jej obranné systémy zlyhali.

Ukrajina sa nikdy verejne neprihlásila k zodpovednosti za útoky vo vnútri Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok