Na zázrak nečakáme, tvoríme ho, povedal Zelenskyj vo vianočnom prianí

ta3 ČTK
24.12.2022 23:50

Ukrajinci nečakajú na zázrak, ale tvoria ho svojím vzdorom ruskej invázii. Povedal to v sobotnom prianí na Vianoce ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého majú tohtoročné sviatky horkú chuť. V želaní adresovanom kresťanom západného obradu, ktorí oslavujú narodenie Ježiša na konci decembra, spomenul aj Ukrajincov, ktorí sa nachádzajú v ruskom zajatí. Ukrajina si tiež pripomína desať mesiacov od začiatku vojny.

Pre vojnu majú vianočné sviatky na Ukrajine horkú chuť, uviedol Zelenskyj. "Večera pri rodinnom stole nemôže byť taká chutná a teplá. Niekde môžu byť aj prázdne stoličky. A naše domy a ulice nemôžu tak žiariť," povedal Zelenskyj. Ukrajina okrem iného čelí útokom na energetickú infraštruktúru, ktoré môžu spôsobiť výpadky prúdu.

Ukrajinský prezident spomenul aj mnoho Ukrajincov, ktorí trávia sviatky mimo svojich domovov, či už v iných ukrajinských oblastiach alebo v zahraničí. "A niekto strávi tieto Vianoce v zajatí, ale pamätajte si, že si aj pre nich prídeme, vrátime slobodu všetkým ukrajinským mužom a ženám," dodal prezident.

Zelenskyj pripomenul, že Ukrajina vzdoruje ruskej invázii vyše 300 dní. Podľa neho Ukrajinci majú v odvahe a statočnosti "mocnú a účinnú zbraň". "Nebudeme čakať na zázrak, vlastne ho sami tvoríme," povedal na záver priania ukrajinský prezident.

Zelenskyj prianie adresoval pravoslávnym kresťanom západného obradu, ktorí oslavujú Vianoce, podobne ako katolíci a evanjelici, na konci decembra. Pravoslávna východná liturgia, medzi ktoré patrí aj ruská pravoslávna cirkev, namiesto toho oslavuje narodenie Ježiša na začiatku januára. Niektorí ukrajinskí veriaci sa ale rozhodli oslavovať Vianoce na konci decembra, aby sa tým vymedzili voči ruskej pravoslávnej cirkvi, ktorá vojnu na Ukrajine podporuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok