U komatózneho expremiéra Šarona objavili známky vedomia

TASR
28.1.2013 10:05

Lekárov bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona, ktorý je od mozgovej porážky spred siedmich rokov v kóme, prekvapilo, keď pri nedávnom vyšetrení jeho mozgu zaznamenali "určitú mieru vedomia". Informoval o tom expert, ktorý ho vyšetril magnetickou rezonanciou.

U komatózneho expremiéra Šarona objavili známky vedomia
sita

Testy magnetickou rezonanciou

Výsledky testov uskutočnené spoločným izraelsko-americkým tímom neznamenajú, že bývalý generál a pravicový politik, z ktorého sa stal mierotvorca, sa prebudí z kómy, v ktorej je od mozgovej príhody z januára 2006.

Lekári však vnímajú reakcie 84-ročného Šarona pri štvrtkovom dvojhodinovom vyšetrení ako "povzbudivé" pre prípad, že jedného dňa bude existovať liečba na niektoré kómy, uviedol Alon Friedman, riaditeľ oddelenia neurológie nemocnice Soroka v izraelskom meste Beeršeba.

Experti v tejto nemocnici, ku ktorým sa pridal popredný americký neurológ Martin Monti z Kalifornskej univerzity v Los Angeles, podrobili Šaronov mozog magnetickej rezonancii s cieľom otestovať jeho činnosť, uviedol Friedman v telefonickom rozhovore pre agentúru Reuters. "Pravdepodobnosť, že sa dostane z postele, je veľmi, veľmi malá," povedal Friedman.

Reagoval na rodinu

Prístroj však odhalil určitú aktivitu mozgu, keď Šaronovi ukázali fotografie jeho rodiny a keď ho požiadali, aby si predstavil svoj domov. Naznačuje to, že Šaron napriek komatóznemu stavu "možno počúva a niektoré dôležité informácie sa dostanú do jeho mozgu a sú spracované", uviedol Friedman. Je teda šanca, že je pri vedomí, aj keď nemôže reagovať fyzicky vzhľadom na ochrnutie.

"Pacient do istej miery... rozumie a reaguje mozgom, avšak nemôže aktivovať žiadne svaly," dodal Friedman s tým, že expremiér mal otvorené oči aspoň určitý čas, keď reagoval na rodinné fotografie, ktoré mu ukázali.

Prekvapujúcejšie boli podľa lekára výsledky naznačujúce, že Šaron spracoval žiadosť predstaviť si rôzny scény ako jeho domov. Reagoval tiež na hlas svojho syna Gilada. "Výsledky testov nie sú jasné, ale sú povzbudzujúce a prekvapili nás," povedal Friedman.

Mŕtvica počas kritického obdobia

Šarona postihla mŕtvica v kritickom bode v izraelskej politike. Niekdajší stúpenec tvrdej línie, ktorým bol ako minister obrany v 80. rokoch, dramaticky zmenil svoj kurz ako premiér, keď nariadil stiahnutie Izraela z pásma Gazy v roku 2005.

Do kómy upadol len týždne po tom, ako odišiel z pravicovej strany Likud, aby založil novú umiernenú centristickú stranu v nádeji na pokrok v mierovom procese s Palestínčanmi, dodáva Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok