USA sužuje extrémna zima. Vyžiadala si najmenej 28 mŕtvych, státisíce ľudí nemajú elektrinu

ta3 tasr
25.12.2022 15:03

Vlna mrazivého počasia sprevádzaného výdatným snežením a silným vetrom si v jedenástich štátoch americkej Únie vyžiadala už najmenej 28 obetí. Informujú o tom televízie NBC News a Sky News.

K úmrtiam najmä pri dopravných nehodách došlo v štátoch Oklahoma, Kentucky, Missouri, Tennessee, Wisconsin, Kansas, Nebraska, Ohio, New York, Colorado a Michigan.

Podľa webovej stránky FlightAware.com monitorujúcej letovú prevádzku bolo v sobotu zrušených približne 3100 letov do alebo z USA a približne 7100 malo meškanie. Niektoré letiská museli byť dočasne uzatvorené.

V dôsledku extrémneho počasia je takmer 300 000 domácností a firiem bez elektriny. V štáte Maine sa to týka viac ako 107 000 odberných miest, pričom úrady varovali, že úplné obnovenie dodávok môže trvať niekoľko dní.

Rozsiahle časti USA od Skalistých hôr po Apalačské vrchy  sužujú aj silné mrazy. Napríklad v štáte Montana namerali pri príchode blizzardu teplotu mínus 45,6 °C, sobotňajšie minimum namerané v meste Havre má hodnotu mínus 39 °C.

V Buffale v štáte New York sa ľudia hľadali útočisko v kostoloch, na policajných staniciach a všade tam, kde predpokladali fungujúce kúrenie. Pre ťažko zjazdné cesty potrebovali sanitky aj viac ako tri hodiny, kým sa dostali s pacientmi do nemocnice.

Guvernérka štátu New Yorku Kathy Hochulová označila víchricu za "jednu z najhorších v dejinách". "Je to v podstate hurikán tretej kategórie prinášajúci masy snehu. Tak to vyzeralo posledných 24 hodín," povedal Timothy Carney z úradu šerifa okresu Erie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok