Strelec z kurdského centra v Paríži priznal, že útočil z rasistických dôvodov. Previezli ho na psychiatriu

ta3 čtk tasr
24.12.2022 11:45

Šesťdesiatdeväťročný muž, ktorý v piatok pri kurdskom komunitnom centre v Paríži zastrelil troch ľudí, povedal, že zabíjal, pretože je rasistom. S odvolaním sa na nemenované zdroje blízke vyšetrovanie o tom informovala agentúra AFP. Obeťami sa stali jedna žena a dvaja muži, ďalší traja ľudia utrpeli zranenie. Motív streľby nebol bezprostredne jasný. Podľa polície má muž násilnícku minulosti a nedávno ho prepustili z väzby. Zadržaný bol s kufríkom, ktorý obsahoval veľké množstvo nábojov.

Streľba sa odohrala v miestnom kurdskom komunitnom centre na ulici d'Enghien a tiež v neďalekej reštaurácii a kaderníctve. Centrum Ahmeta Kayi, pomenované po rovnomennom spevákovi, je združenie, ktorého cieľom je "podporovať postupnú integráciu" kurdského obyvateľstva žijúceho v centrálnom regióne Île-de-France.

Zadržaný muž je francúzskej národnosti, pred odchodom do dôchodku pracoval na železnici. Bezpečnostné zložky o ňom už vedeli kvôli dvom pokusom o vraždu z roku 2016 a z decembra 2021, kedy útočil na migrantov, ktorí prebývajú na okraji Paríža. Podľa ministra vnútra Géralda Darmanina nebol vedený v žiadnom zozname ľudí podozrivých z radikalizácie a konal sám.

Podozrivého prijali na psychiatrické oddelenie, keď ošetrujúci lekár zistil, že vzhľadom na jeho psychický stav jeho zadržiavanie v policajnej väzbe nie je vhodné.
Ako v sobotu večer informovala agentúra AFP, 69-ročného podozrivého  predvedú pred vyšetrujúceho sudcu, keď to jeho zdravotný stav dovolí.

Muž bol predtým členom streleckého klubu a legálne vlastnil niekoľko zbraní, povedal Darmanin. Po svojom nedávnom prepustení dostal muž zákaz opustiť Francúzsko a vlastniť zbraň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok