Líbya prerušila vydanie muža zodpovedného za útok v Lockerbie do USA

ta3 čtk
23.12.2022 21:46

Líbya náhle zastavila plánované vydanie muža údajne zodpovedného za zosnovanie bombového útoku na lietadlo nad mestom Lockerbie do Spojených štátov. Podľa činiteľov z Tripolisu je dôvodom obava z reakcie verejnosti, uviedol dnes denník The Guardian. V prvej polovici decembra sa do väzby v USA dostal Líbyjec, ktorý údajne zostrojil pre atentát bombu.

Líbya prerušila vydanie muža zodpovedného za útok v Lockerbie do USA
TASR/AP

Bývalý šéf líbyjskej spravodajskej služby Abdalláh Senússí, ktorý mal byť do USA vydaný, je švagrom niekdajšieho diktátora Muammara Kaddáfího, ktorému slúžil ako jeden z najbližších pobočníkov. Sedemdesiatdvaročný Senússí, povestný svojou brutalitou, sa v súčasnosti nachádza v zlom zdravotnom stave vo väzení v Tripolise.

Útok na let Pán Am z roku 1988, pri ktorom prišlo o život 270 ľudí, Senússí údajne riadil. Americké občianstvo malo 190 obetí útoku. Kaddáfího vláda prijala zodpovednosť za útok na let Pán Am nad škótskym mestom Lockerbie až v roku 2003.

Ďalší Líbyjec, ktorý sa na atentáte podieľal zostrojením bomby, Adžíla Muhammad Masúd, je vo väzbe v USA. Americké ministerstvo spravodlivosti to potvrdilo 11. decembra. Masúd má stáť pred súdom vo Washingtone, a bude tak prvým z údajných páchateľov atentátu, ktorého budú súdiť na americkom území.

Americké ministerstvo neoznámilo, ako sa podarilo Masúda zadržať, a jeho rodina tvrdí, že bol nezákonne unesený. The Guardian uviedol, že ho bez súdneho príkazu zadržali milície obvinené zo systematického porušovania ľudských práv. Veľvyslanectvo Spojených štátov v utorkovom vyjadrení uviedlo, že proces s Masúdom prebehol "v súlade so zákonom a bol vedený v spolupráci s líbyjskými orgánmi".

Vydanie Masúda vyprovokovalo v Líbyi hnev verejnosti a dočasný premiér Abdal Hamíd Muhammad Dbaíbá sa kvôli nemu dostal pod silný tlak, čo zrejme viedlo k odloženiu plánov na vydanie Senússího. Ten je inak v Líbyi pomerne neobľúbenou postavou a na rozdiel od Masúda nemôže byť vykresľovaný ako obyčajný pešiak plniaci rozkazy.

V roku 2011 bol na Senússího vydaný zatykač Medzinárodným trestným súdom (ICC) za jeho úlohu v násilnostiach proti opozičným demonštrantom na začiatku líbyjského povstania. Rovnako tak Senússí podľa denníka The Guardian stál za údajným sprisahaním líbyjskej rozviedky s cieľom zavraždiť koncom roka 2003 saudskoarabského korunného princa Abdalláha ibn Abda Azíza Saúda.

"Pôvodný plán bol najskôr poslať do USA Masúda a potom im odovzdať Senússího. Jednalo sa o tom mesiace. Ale potom sa toho úradníci začali obávať," uviedol nemenovaný líbyjský činiteľ. Získanie Senússího by pre administratívu amerického prezidenta Joea Bidena znamenalo významný, aj keď kontroverzný úspech v snahe o riešenie desiatky rokov starých prípadov úmrtí amerických občanov, uviedol The Guardian.

Jediným odsúdeným za atentát nad Lockerbie bol dôstojník líbyjských tajných služieb Abdal Basat Alí Midžrahí, ktorého podľa denníka The Guardian do operácie naverboval práve Senússí. V januári 2001 dostal Midžrahí doživotie, zo škótskeho väzenia bol ale v auguste 2009 prepustený zo zdravotných dôvodov av máji 2012 zomrel v Líbyi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok