Zelenského návšteva potvrdila, že USA a Ukrajina sú strategickí partneri, uviedol ukrajinský predstaviteľ

ta3 TASR
23.12.2022 21:06

Návšteva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Bielom dome potvrdila, že Ukrajina a USA sú po prvý raz v dejinách strategickými partnermi. Uviedol to šéf úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak pre denník The Guardian.

Zelenského návšteva potvrdila, že USA a Ukrajina sú strategickí partneri, uviedol ukrajinský predstaviteľ
TASR/AP

Jermak označil USA za "lídra slobodného sveta a demokracie". Stredajšie stretnutie podľa jeho slov ukázalo, aký hlboký postoj má Biden ku všetkému, čo je spojené s Ukrajinou. Zelenského návšteva Washingtonu bola jeho prvou zahraničnou cestou od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu 24. februára.

USA v stredu oznámili nový balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 1,85 miliardy amerických dolárov, ktorého súčasťou budú aj systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. "Som presvedčený, že dostaneme všetko, čo potrebujeme, a že táto návšteva vyšle všetkým spojencom veľmi výrazný signál, že USA veria v naše víťazstvo," povedal Jermak, ktorý Zelenského na stredajšej ceste sprevádzal.

Ukrajinskému prezidentovi sa však nepodarilo bezprostredne získať od USA tanky typu Abrams, stíhačky F-16 či taktické rakety dlhšieho doletu ATACMS, pripomína The Guardian. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta takisto hovoril o Zelenského stretnutiach s lídrom republikánov v americkom Senáte Mitchom McConnellom a Kevinom McCarthym, ktorý je favoritom na funkciu predsedu dolnej komory Kongresu.

Ako pripomína The Guardian, moderátor televíznej stanice Fox News Tucker Carlson povedal, že Zelenskyj vo svojej mikine a cargo nohaviciach vo farbe khaki "vyzeral ako vedúci striptízového klubu" a mal byť preto vyhodený z priestorov Kongresu. Carlson podľa Jermaka rozprával "špinavosti", ale ako dodal, tento moderátor nie je hlasom Republikánskej strany.

Jermak takisto predpovedal, že rok 2023 bude vo vojne s Ruskom rozhodujúci a Ukrajine prinesie víťazstvo. "Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme opäť získali naše územie," povedal s tým, že na mysli má aj Krym, ktorý Rusko anektovalo ešte v roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok