Lajčák rokoval v Chile na summite CELAC-EÚ

TASR
27.1.2013 21:42

V dňoch 26.-27. 1. 2013 sa v čilskom hlavnom meste Santiago de Chile uskutočnilo rokovanie I. summitu CELAC-EÚ, na ktorom sa zúčastňujú hlavy štátov a vlád 60 krajín EÚ, Latinskej Ameriky a Karibiku.

Lajčák rokoval v Chile na summite CELAC-EÚ
SITA

Prvá časť summitu bola venovaná téme "Aliancia za udržateľný rozvoj; podpora investícii sociálnej a environmentálnej kvality". Druhý deň rokovania boli prijaté spoločné závery summitu v oblasti ekonomickej spolupráce a podpory investícií so zdôraznením úzkeho prepojenia oboch regiónov, ako aj spoločné pozície v rámci širokého spektra globálnych a medzinárodných otázok (klimatické zmeny, udržateľný rozvoj, ľudské práva, globálna ekonomika). Vrcholná schôdzka prispela k prehĺbeniu politického dialógu EÚ – CELAC s dôrazom na podporu regionálnych integračných procesov v Latinskej Amerike a Karibiku a zapojenie občianskej spoločnosti do strategického partnerstva EÚ – CELAC prostredníctvom Nadácie EÚ – LAC.

Krajinám Karibiku bola vyslovená významná podpora v kontexte novoprijatej Stratégie EÚ – Karibik a špeciálnych nástrojov podpory investícií v tomto regióne. Na záver summitu prijali najvyšší predstavitelia spoločnú deklaráciu, v ktorej sa zaviazali ku konkrétnym krokom na ceste realizácie dohodnutých cieľov a opatrení.


Popri účasti na summite pokračoval v nedeľu 27. 1. 2013 minister Lajčák v sérii ďalších bilaterálnych stretnutí a rozhovorov s partnermi z EÚ a krajín Latinskej Ameriky. Počas rokovania s čilským ministrom zahraničných vecí Alfredom Morenom Charme obaja partneri prejavili záujem o zintenzívnenie vzájomných vzťahov výmenou návštev na najvyššej úrovni a pokračovaním spolupráce vo všetkých oblastiach spoločného záujmu. Čilský partner ocenil úspešné pôsobenie SR v Čile v oblasti energetického strojárenstva, pričom nové možnosti hospodárskej spolupráce sa črtajú aj v leteckom a automobilovom priemysle. Ministri zhodnotili dosiahnutú úroveň spolupráce v multilaterálnej oblasti, ktorá sa rozvíja nielen na platforme EÚ, s ktorou má Čile uzatvorenú Asociačnú dohodu, ale aj v rámci medzinárodných organizácií. V tomto smere Miroslav Lajčák vyzdvihol aktívne pôsobenie Čile v rámci OSN a v mierových jednotkách EÚ.


Minister Lajčák uskutočnil aj stretnutie s ministrom zahraničných vecí Belize Wilfredom P. Elringtonom, s ktorým diskutoval o najnovšom vývoji v otvorenej otázke v slovensko-belizských vzťahoch, o ktorej vyriešenie má Slovensko záujem. Minister Lajčák absolvoval aj rokovanie s Igorom Lukšićom, podpredsedom vlády Čiernej Hory, s ktorým hovoril o aktuálnom vývoji v krajinách Západného Balkánu a vzťahoch krajín regiónu s EÚ.


Pobyt v Čile využil minister Lajčák aj na regionálnu poradu s veľvyslancami a honorárnymi konzulmi SR pôsobiacimi v regióne, s ktorými prediskutoval a vyhodnotil politické a ekonomické záujmy SR v krajinách Latinskej Ameriky a Karibiku a reálne možnosti ich napĺňania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok