Ropa zdražuje po tom, čo Rusko pohrozilo znížením ťažby v dôsledku zastropovania cien

ta3 čtk
23.12.2022 17:24

Ceny ropy sa v závere týždňa zvýšili o takmer tri doláre. Reagujú tým na vyhlásenie Moskvy, že by mohla znížiť ťažbu ropy v reakcii na cenový strop G7 pre ruský export.

Sankcie na ropu a plyn z Ruska sú len otázkou času, ...predseda Európskej rady
TASR/AP

Severomorská ropa Brent okolo 17:00 SEČ pridávala zhruba 3,1 percenta na 83,48 dolára. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala nárast o 3,4 percenta na 80,13 dolára za barel. Brent aj WTI by mohli vykázať druhý ziskový týždeň po sebe, uviedla agentúra Reuters.

Rusko by začiatkom budúceho roka mohlo v reakcii na zavedenie cenového stropu západnými krajinami znížiť ťažbu ropy o päť až sedem percent, teda o 500 000 až 700 000 barelov denne, povedal dnes ruský vicepremiér Alexander Novak.

Skupina ekonomicky vyspelých krajín G7, Európska únia a Austrália od 5. decembra zaviedli maximálnu cenu za ruskú ropu prepravovanú po mori vo výške 60 dolárov za barel. V prípade prekročenia tohto limitu je zakázané ropu prevážať a poisťovať jej prepravu. Podľa obchodníkov a prepočtov agentúry Reuters by ruský export ropy z Baltského mora mohol v decembri klesnúť oproti predchádzajúcemu mesiacu o 20 percent.

Naprieč Spojenými štátmi sa valia masívna zimná búrka, vynútila si zrušenie tisícok letov a počas očakávanej rušnej prázdninovej sezóny narušila plány cestujúcich. Zároveň zdvihla spotrebu vykurovacieho oleja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok