ROZHOVOR: Vláda sa povalila sama, hovorí Gašparovič. Takto si to pri zakladaní republiky nepredstavoval

ta3/am
23.12.2022 15:07

Takýto stav štátu som si pri zakladaní Slovenskej republiky pred 30 rokmi nepredstavoval. V relácii Téma dňa to v reakcii na udalosti okolo pádu vlády premiéra Eduarda Hegera vo štvrtok večer uviedol bývalý slovenský prezident Ivan Gašparovič.

gasparovic_tema_dna_2.jpg
TA3

K tomu rozhodnutiu však nemusí dôjsť. Môže sa stať, že pani prezidentka koncom januára buchne do stola a usúdi, že sa nedohodli a vymenuje svoju vládu. Môže to urobiť?

Môže to urobiť bez problémov. Je to však veľká zodpovednosť na prezidenta. Vtedy mi všetci predsedovia aj s pánom Dzurindom povedali, že sa dohodli. Na to si vypýtal slovo pán Sulík, a opýtal sa, či potrebujem rozhodovať o zahraničných cestách štátnych tajomníkov. Povedal som mu, že nepotrebujem. Na to pán Dzurinda povedal pánovi Sulíkovi, nech je už ticho, keď sa dohodli.

To sú situácie, ktoré keď si nevyriešia oni sami medzi sebou, ak sa nebudú rešpektovať a nenájdu kompromis, tak to bude veľmi ťažké. Prezidentka bude mať na sebe veľkú zodpovednosť. Na nej bude záležať, aké rozhodnutia bude od nového roka prijímať.

Môže za to Matovič

Zlé jazyky hovoria, že za dnešnú situáciu môže jedna jediná osoba, ktorou je Igor Matovič. Tvrdia to aspoň jeho oponenti. On sa cíti, že koná dobro a koná správne. Napriek tomu tu bola situácia, keď odstúpil z pozície premiéra a skladala sa ďalšia vláda Eduarda Hegera. So všetkými informáciami, ktoré o Igorovi Matovičovi máte, teda ako písal diplomovú prácu, ako podnikal a podobne, vymenovali by ste ho za ministra financií? 

To nie je jednoduchá otázka. Premiér si skladá vládu a prezident mu ju odobrí alebo neodobrí. V tomto prípade by som asi veľmi vážne rozmýšľal, či ho vymenovať na základe žiadosti premiéra. Musel by som zvažovať, čo by urobil premiér, ako sa bude skladať ďalšia vláda a ako sa voči mne postaví parlament, ak by som ho nepotvrdil.

V tom čase mal ešte zastúpenie v parlamente. Má ho aj dodnes. Aj keď teraz pôjde do parlamentu, vo vláde budú mať väčší pokoj na rozhodovanie a dávanie zákonov, ale v parlamente to bude podľa mňa ešte ostrejšie. Bojím sa, že nepôjde iba o verbálne stretnutia, ale že vzniknú aj tvrdšie stretnutia.

Mali sme tu však situácie, keď pán Kiska odmietol vymenovať pána Ráža, pán Kováč odmietol vymenovať pána Lexu, vy ste neakceptovali pána Tvarožku, a tak ďalej...

Áno, preto by som veľmi rozmýšľal, či ho vymenovať. Musel by som zvážiť, aké by to malo dopady. V takýchto vážnych rozhodnutiach je vždy potrebné mať aspoň 80-percentný prehľad, ako táto situácia skončí. Ak nemám vyhodnotené dopady, tak málokedy rozhodnem správne. Ak by som mal konkrétne odpovedať, po všetkých skúsenostiach by som asi tomu kládol odpor, ak by na mňa vláda tlačila, aby som ho vymenoval.

Keď bol Igor Matovič zvolený do parlamentu prvýkrát, mali sme spolu rozhovor v prezidentskej záhrade, pán redaktor. Na jeho konci som vám povedal, že tento pán poslanec bude stáť túto republiku strašne veľa peňazí a problémov.

Úradnícka vláda alebo predčasné voľby

Zrejme ste vtedy predvídali to, čo ostatní nie. V každom prípade, Matovič má stále svojich priaznivcov, má svoju pravdu, o ktorej je presvedčený. Ak by ste dnes boli v pozícii pani prezidentky Čaputovej, konali by ste inak?

Pani prezidentke v tomto momente neostávalo nič iné. Nie ona odvolala vládu, vláda skončila parlamentným rozhodnutím. Jej rozhodnutie, že do konca januára jej musia dať dohodnuté návrhy, je podľa mňa správne. Po dohode poslancov po tom, ako som im ja pohrozil, bola zodpovednosť na mne. Všetko, čo vláda chcela dať do parlamentu, som musel schvaľovať.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok