V centre Paríža sa strieľalo, hlásia tri obete. Po útoku vypukol protest Kurdov

ta3 čtk
23.12.2022 12:46

Jedna žena a dvaja muži zahynuli a traja ďalší ľudia boli zranení, z toho jedna osoba vážne, pri piatkovej streľbe blízko kurdského komunitného centra v srdci Paríža. Polícia zadržala podozrivého muža vo veku 69 rokov, ktorý má násilnícku minulosť a bol nedávno prepustený z väzby. Po streľbe sa v piatok večer zišli miestni Kurdi na proteste, pri ktorom sa dostali do zrážky s políciou. Informujeme podľa správ agentúr AFP a AP.

Podľa ministra vnútra Géralda Darmanina útočník zacielil na cudzincov, prezident Emmanuel Macron hovorí o "hroznom útoku na Kurdov vo Francúzsku". Rozčarovanie vyjadrili nemecký kancelár Olaf Scholz alebo americký minister zahraničia Antony Blinken. Neďaleko miesta streľby kurdskí demonštranti po incidente napadli políciu, tá použila slzný plyn; niekoľko strážcov zákona bolo zranených, informovali médiá.

Piatková streľba sa odohrala v miestnom kurdskom komunitnom centre na ulici d'Enghien a tiež v neďalekej reštaurácii a kaderníctve, povedala novinárom starostka desiateho obvodu Alexandra Cordebardová. Centrum Ahmeta Kayi, pomenované po rovnomennom spevákovi, je združenie, ktorého cieľom je "podporovať postupnú integráciu" kurdského obyvateľstva žijúceho v centrálnom regióne Île-de-France.

Strelca polícia zatkla

Strelec bol zatknutý a prevezený na urgentný príjem do nemocnice, uviedla starostka. Podozrivý bol podľa BFM TV už pred rokom zadržaný kvôli útoku na utečenecký tábor v 12. obvode hlavného mesta. Motív piatkovej streľby nebol bezprostredne jasný. Parížska prokurátorka Laure Beccuauová uviedla, že prípad vyšetruje ako vraždu, a že bude zisťovať, či za útokom nebol rasistický motív. "Sú tam traja mŕtvi, jedna osoba je v stave ohrozenia života, dve osoby sú zranené relatívne vážne a obvinený, ktorý by mohol byť vypočutý, je tiež zranený, najmä na tvári," dodala.

Zadržaný muž je francúzskej národnosti, pred odchodom do dôchodku pracoval na železnici. Je už bezpečnostným silám známy pre dva pokusy o vraždu z roku 2016 a decembra 2021, kedy útočil na migrantov, ktorí prebývajú na okraji Paríža. Polícia v piatok prehľadala jeho bydlisko. Podľa Darmanina nebol vedený v žiadnom zozname ľudí podozrivých z radikalizácie a konal sám. Muž bol predtým členom streleckého klubu a legálne vlastnil niekoľko zbraní, povedal Darmanin. Po svojom nedávnom prepustení dostal muž zákaz opustiť Francúzsko a vlastniť zbraň.

"Francúzske úrady (kurdskú komunitu) opäť nedokázali ochrániť. Polícia Kurdy kontroluje, namiesto toho, aby sa postarala o ich bezpečnosť," uviedol Agit Polat, hovorca kurdského centra, v ktorom došlo k útoku. "Útok považujeme za teroristický čin. Je to súčasť napätia, ktoré zámerne udržuje Turecko," povedal Polat. Podľa informácií denníka Le Monde boli všetky tri obete kurdskí aktivisti. Kurdská demokratická rada vo Francúzsku na sobotu zvolala demonštráciu.

"Hrozný čin, ktorý dnes otriasol Parížom a Francúzskom," napísal Scholz. "Nenávisť nesmie nikdy zvíťaziť," napísala na Twitteri nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. "V tento smutný deň mieria moje myšlienky ku kurdskej komunite a Francúzom," napísal Blinken.

"Na ulici padlo sedem až osem výstrelov, bola to úplná panika, boli sme zatvorení vo vnútri," povedal agentúre AFP majiteľ obchodu v neďalekom dome, ktorý si prial zostať anonymný. Parížska polícia na Twitteri požiadala verejnosť, aby sa oblasti vyhla. Neskôr úrady oznámili koniec policajnej akcie. Pôvodné informácie médií hovorili najprv iba o zranených, neskôr len o jednej obete.

"Videli sme starého belocha, ako prišiel a strieľal v kurdskom kultúrnom centre, potom šiel do vedľajšieho kaderníctva. So zamestnancami sme sa uchýlili do reštaurácie," povedal AFP ďalší svedok, ktorý sa predstavil ako Romain, zástupca vedúceho reštaurácie Pouliche Paris na ulici d' Enghien.

Protiteroristickí prokurátori sú v kontakte s vyšetrovateľmi, ale v tejto fáze nenaznačili, že by útok mal teroristický motív. Francúzsko bolo v rokoch 2015 až 2016 zasiahnuté sériou smrtiacich útokov islamských extrémistov a zostáva v pohotovosti kvôli možnosti násilia spojeného s terorizmom.

Po streľbe sa zišiel protest

 Policajti nasadení pred kultúrnym centrom použili slzotvorný plyn, aby rozohnali protestujúcich, ktorí sa snažili preraziť policajný kordón. Ten chránil ministra vnútra Géralda Darmanina pri návšteve miesta činu, uviedli reportéri AFP. Demonštranti hádzali na policajtov rôzne predmety, podpálili smetné koše a vytvorili barikády. Niektorí kričali heslá na podporu Strany kurdských pracujúcich (PKK) a proti tureckej vláde.

Darmanin novinárom povedal, že útočník, 69-ročný francúzsky rušňovodič na dôchodku, jasne cielil na cudzincov. Nie je však jasné, či terčom boli špecificky Kurdi. Zadržaný podľa ministra navštevoval strelnicu v športovom klube a mal niekoľko registrovaných zbraní. Nebol na žiadnom zozname osôb sledovaných pre radikalizáciu alebo účasť v extrémistických hnutiach.

Právnik kurdského kultúrneho centra pre agentúru Reuters povedal, že všetci traja zabití boli Kurdi. Členovia kurdskej komunity v Paríži podľa AP uviedli, že ich polícia nedávno varovala pred ohrozením kurdských cieľov, a po streľbe žiadali spravodlivosť a sťažovali sa na nedostatočnú ochranu. Darmanin oznámil, že nariadil sprísniť ochranu miest stretávania sa Kurdov vo Francúzsku, ako aj tureckých diplomatických úradov.

Útok medzitým odsúdil francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Kurdi vo Francúzsku boli terčom odporného útoku v srdci Paríža," napísal na sociálnej sieti s tým, že myslí na ľudí bojujúcich za svoje životy a životy svojich rodín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok