Takmer 80 percent Poliakov chce, aby Poľsko ďalej vyzbrojovalo Ukrajinu, ukázal prieskum

ta3 tasr
23.12.2022 11:57

Zruba 77,5 percenta poľskej verejnosti je za to, aby Poľsko pokračovalo vo vyzbrojovaní Ukrajiny v jej boji proti ruskej agresii, ukázal najnovší prieskum. Infomruje agentúra PAP.

TA3 z Ukrajiny: Ľudia sa chcú brániť, poľovníci a športoví strelci dostali povolenie strieľať na ruských vojakov
TASR/AP

Denník Rzeczpospolita, ktorý si prieskum objednal u agentúry IBRiS, zdôraznil, že Poľsko doteraz poslalo Ukrajine zbrane v hodnote viac dve miliardy dolárov.

"Poľsko patrí medzi popredné krajiny podporujúce ukrajinských vojakov," napísali uvedené noviny. "Údaje z Kielského inštitútu pre svetovú ekonomiku (IfW) ukazujú, že v deklarovanom množstve zbraní pre nášho východného suseda sme s hodnotou 1,82 miliardy eur na štvrtom mieste," všíma si Rzeczpospolita.

Prieskum podľa denníka preukázal, že 77,5 percenta respondentov sa vyslovilo za posielanie zbraní a výzbroje pre ukrajinských vojakov. Proti sa vyslovilo 18,3 percenta a len 4,2 percenta svoj názor na predmetnú otázku nevyjadrilo.

Tí, ktorí sa vyslovili za, v posledných voľbách väčšinou volili vládnu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) – 97 percent –, Ľavicu – 91 percent –, alebo hlavné opozičné zoskupenie Občianska koalícia – 86 percent. Väčšina odporcov vyzbrojovania Ukrajiny sú prívrženci pravicového politika Krzysztofa Bosaka (31 percent) a strany Konfederácia (27 percent) alebo Szymona Holowniu, lídra stredopravej strany Poľsko 2050.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok