ROZHOVOR: Aké bude cez Vianoce počasie? Meteorologička SHMÚ prezradila, čo nás čaká

ta3/Henrieta Mihalková
22.12.2022 18:00

S Vianocami prichádza oddych. Mnohí majú v práci dovolenky, deti si užívajú zimné prázdniny. Voľný čas delíme nielen medzi rodinu, niektorí ho využívame aj na šport, turistiku či menšie výlety. Aké bude cez Vianoce počasie? Budeme sedieť zavretí doma alebo sa bez obáv môžeme vybrať na hory za slnkom a snehom? Pozrite si exkluzívnu vianočnú predpoveď meteorologičky SHMÚ Nikolety Hruškovej pre ta3.

ROZHOVOR: Aké bude počasie cez Vianoce?
ta3

V rozhovore s meteorologičkou SHMÚ sa dozviete:

  • aké počasie bude na Štedrý deň,
  • s akými teplotami môžeme rátať medzi sviatkami,
  • ktoré regióny sa môžu tešiť na snehovú nádielku,
  • aká bude silvestrovská noc,
  • čo je to fenomén vianočného oteplenia.

Slovenská ľudová slovesnosť je plná pranostík, jedno populárne znie Katarína na blate - Vianoce na ľade alebo v opačnom poradí. Ako sa naplní táto pranostika v roku 2022?

Na Štedrý deň, teda na Vianoce, očakávame vrchol prílevu teplého morského vzduchu od západu z Atlantického oceána. Na Štedrý deň bude nadpriemerne teplo. Očakávame teplotu 3 – 7 stupňov Celzia na juhozápade, hlavne na Záhorí a v Podunajskej nížine teplota môže vystúpiť až do 11, prípadne 12 stupňov Celzia. Bude veľa oblačnosti, prevažne zamračené, na viacerých miestach čakáme dážď alebo mrholenie, a pokiaľ ide o vietor tak ten sa ešte v tento deň zosilní v porovnaní s predchádzajúcim dňom a bude dosahovať rýchlosť do 30 km/hodinu v nárazoch. Hlavne na západnom Slovensku môže dosahovať rýchlosť až okolo 45 km/hodinu.

Aké počasie môžeme očakávať v noci z 24. na 25. decembra, kedy veľa ľudí navštevuje polnočnú omšu?

V túto noc bude tiež prevažne zamračené a na viacerých miestach by malo pršať alebo mrholiť, ale postupne budú zrážky prechádzať do prehánkového charakteru. Pokiaľ ide o teplotu, tak tá by mala klesnúť na 3 až -2 stupne Celzia. Chladnejšie môže byť akurát tak v horských údoliach stredného a východného Slovenska. Myslím si, že teplota bude celkom v pohode, akurát to daždivé počasie na cestu do kostola bude trošku problematickejšie.

Aké podmienky budú mať cez sviatky lyžiari? Dá sa predpovedať, či bude sneh cez sviatky aspoň na horách?

Sneh na horách sa udrží v tých polohách zhruba nad 700 m.n.m., dokonca sa udrží aj sneh v stredných polohách okolo 500 m.n.m., ale to iba v lokalitách Gemera, Dolného Spiša, Horehronia a potom v Prešovskom kraji, pretože tam sa až do Vianoc bude udržiavať inverzné počasie – hmlisté so zamračenou oblohou, s nízkou oblačnosťou, kde teplota bude dosahovať v denných hodinách najviac 3, maximálne 4 stupne Celzia, aj to len na chvíľku. Táto snehová pokrývka v nadmorských výškach zhruba 500 m.n.m. a vyššie by sa mala v týchto lokalitách udržať. Samozrejme, na juhozápadnom Slovensku sneh nebude.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok