Na pohrebe obetí v Egypte pribudla ďalšia

SITA
27.1.2013 17:13

Viac ako 416 ľudí sa nadýchalo slzného plynu. Výsledkom nedeľňajších nepokojov je aj sedemnásť postrelených osôb.

Na pohrebe obetí v Egypte pribudla ďalšia
SITA

Jeden muž podľahol strelným zraneniam a stovky ľudí sa zranili počas nedeľňajších pohrebov 33 obetí protestov, ktoré spustil sobotňajší verdikt súdu v egyptskej Káhire. Ten po takmer roku ukončil proces s mužmi obvinenými z vyvolania násilností počas minuloročného futbalového zápasu, pri ktorom zahynulo 74 ľudí. Všetkým 21 obvineným vymeral tresty smrti. Verdikt ešte musí odsúhlasiť vrcholný klerik v krajine, veľký mufti. Proces so zvyšnými 52 podozrivými bude pokračovať v marci.

Podľa hovorcu miestnych nemocníc strelným zraneniam do hrude v nedeľu podľahol 18-ročný muž a viac ako 416 ľudí sa nadýchalo slzného plynu. Výsledkom nedeľňajších nepokojov je aj sedemnásť postrelených osôb.

Po sobotňajšom verdikte sa pred väznicou v Port Said strhli nepokoje, ktoré vyvolali príbuzní a podporovatelia odsúdených osôb. Podľa ministra zdravotníctva zahynulo doteraz pri nepokojoch 43 ľudí a zranenie utrpelo viac ako 300 osôb. Medzi mŕtvymi sú aj dvaja policajti. Jeden zo svedkov tiež uviedol, že niekoľko mužov zaútočilo na policajnú stanicu v Port Said, demonštranti navyše zapálili pneumatiky na ulici. Do centra mesta už prišli obrnené vozidlá a príslušníci vojenskej polície.

K tragédii prišlo 1. februára 2012 po skončení zápasu v egyptskom Port Said. Väčšina z obetí prišla o život v tlačenici, mnohí však zomreli na následky bodných, rezných či sečných poranení. Ďalších približne tisíc ľudí utrpelo rôzne zranenia. Incident sa stal medzi fanúšikovskými tábormi domáceho klubu Al-Masrí a káhirským tímom Al-Ahly. Zápas sa skončil 3:1 v prospech domácich.

Minuloročný incident vyvolali prívrženci Al-Masri, ktorí napriek priaznivému výsledku vtrhli na ihrisko bezprostredne po záverečnom hvizde, hádzali kamene, fľaše a svetlice. Priaznivci aj hráči napadnutého Al-Ahly v panike hľadali možnosť úniku. Zazneli údajne aj rany zo strelných zbraní. Tragédiu má na svedomí tiež zlá bezpečnostná situácia v politicky nestabilnej krajine. Organizátori údajne podcenili situáciu a mnohí obviňujú z tragédie armádu, ktorá nezareagovala promptne a nedostatočne sa snažila ukončiť incident, resp., niektorí jej príslušníci využili situáciu na potrestanie "vinníkov" za zvrhnutie bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Po vynesení rozsudku sa začali tešiť káhirský priaznivci Al-Ahly, ktorí pohrozili nepokojmi a násilnosťami v prípade, ak sudca nevydá dostatočne tvrdý trest pre vinníkov.

Futbalová tragédia nenechala chladných ani čelných funkcionárov. Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter nazval stredu 1. februára čiernym dňom futbalu. "Večerné udalosti a vysoké počty mŕtvych a zranených futbalových fanúšikov ma šokovali a rozosmutnili. Čierny deň futbalu. Je to nepredstaviteľná katastrofa, ku ktorej nemalo prísť. Mysľou som s rodinami tých, čo prišli o život," komentoval tragické udalosti

Nepokoje však nie sú iba športového charakteru, niektorí ľudia ich využívajú aj na opätovné začatie revolúcie, pretože nie sú spokojní so systémom, ktorí vládne v Egypte aj po zvrhnutí Mubaraka. Násilnosti sa začali aj v mestách ako Alexandria a Suez, kde policajti strieľali po ľuďoch gumenými projektilmi. "Chceme iného prezidenta a inú vládu. Sme unavení z toho režimu, ktorý tu vládne. Nič sa tu nezmenilo," povedal 22-ročný Egypťan Mahmoud Suleiman.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok