Konské mäso sa do írskych hamburgerov dostalo z Poľska

TASR
27.1.2013 16:45

Problém s prímesou konského mäsa v hovädzích hamburgeroch, ktoré írska firma Silvercrest dodala do obchodných reťazcov ako Tesco či Lidl, má pôvod v Poľsku.

Konské mäso sa do írskych hamburgerov dostalo z Poľska
SITA

Oznámilo to v sobotu írske ministerstvo poľnohospodárstva. Informovala o tom agentúra Reuters.

Britský potravinový priemysel šokovala v minulých dňoch správa, že maloobchodné reťazce predávali hovädzie hamburgery, ktoré obsahovali konskú DNA. Výsledky testov následne odhalili, že surovina s obsahom konského mäsa, ktorú írsky producent hamburgerov Silvercrest použil, pochádza z Poľska. Naopak, testy írskych surovín použitých v hamburgeroch potvrdili, že konskú DNA neobsahovali, na čo írsky minister poľnohospodárstva Simon Coveney reagoval, že tieto zistenia dokazujú, že írska produkcia potravín aj naďalej dodržuje stanovené štandardy.

Aj keď experti na potravinovú bezpečnosť informovali, že konské mäso nie je zdraviu škodlivé, celá kauza vyvolala diskusie o systéme dodávok potravín.


Hamburgery, ktoré obsahovali prímes konského mäsa, dodala firma Silvercrest okrem Tesca a Lidlu aj do sietí Aldi a Iceland. Spoločnosť ABP Foods, materská firma Silvercrestu, v reakcii na škandál oznámila, že nikdy vedome nepredávala výrobky obsahujúce konské mäso a v budúcnosti bude odoberať suroviny na výrobu svojich produktov z Írska a Británie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok