Dodávky elektriny nie sú ohrozené. Rokovania s elektrárňami sú však komplikované, povedal Hirman

ta3/Dominik Pálka
21.12.2022 20:40

Domácnosti by nemali platiť viac za energie. Povedal to minister hospodárstva Karel Hirman. Chýba však podpis elektrární na dohode o zmrazených cenách. Štát ich totiž môže prinútiť, aby lacnú elektrinu dodali, aj keď na tom budú prerábať. Minister v relácii Téma dňa povedal, že rokovania sú komplikované.

hirman.jpg
TA3

S elektrárňami rokujú

Rokovania so Slovenskými elektrárňami sa podľa Hirmana vedú od jeho nástupu do funkcie. "Zlá situácia má korene ešte pred mojim nástupom do funkcie ministra hospodárstva. Tretí blok v Mochovciach sa nedarí spustiť do prevádzky. Rokovania sú komplikované," uviedol Hirman. 

Dodávky elektriny po 1. januári 2023 podľa neho nie sú ohrozené. "Problémy majú nie len odberatelia, ale aj energetické firmy. V Nemecku museli zoštátniť najväčšieho obchodníka s plynom," skonštatoval. Podľa neho je potrebné spustiť tretí blok jadrovej elektrárne v Mochovciach. 

Slovenská republika je tretinovým akcionárom v Slovenských elektrárňach. "Potrebujeme stabilizovať firmu, potrebujeme dať aj signál, že akcionári si rozumejú a spolupracujú. Vláda urobila kroky, aby Slovenským elektrárňam pomohla. Rokovania prebiehajú úspešne. Chceme, aby úspešne pokračovali," povedal.  

Podstatný je rozpočet

Hirman povedal, že záleží na koaličných stranách, aby vytvorili podmienky pre schválenie štátneho rozpočtu. "Je však mojim pravidlom, že nekomentujem výroky kolegov vo vláde," dodal. Uviedol, že nie všetky energetické firmy majú nadmerný zisk. 

"V prípade Slovnaftu je to zapríčinené tým, že nakupuje ruskú ropu s výraznou zľavou. Je úplne objektívne požadovať, aby sa takéto spoločnosti o enormné zisky podelili so spoločnosťou," skonštatoval minister hospodárstva.

Pre Slovnaft vylobovali výnimku na predaj všetkých ropných produktov aj na území Ukrajiny. "Výnimka sa vzťahuje na územie Ukrajiny. Slovnaft mal výnimku na export do Česka. Vďaka našej návšteve v Kyjeve sa nám podarilo vyrokovať výnimku aj pre export ropných produktov na Ukrajinu," vysvetlil.  "Slovnaft platí dane na území Slovenska. Ak bude mať stabilné príjmy, tak tie dane bude odvádzať do slovenského rozpočtu," dodal.

Celú reláciu Téma dňa s ministrom hospodársva Karlom Hirmanom si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok