Turecké stíhačky opäť porušili grécky vzdušný priestor, preleteli nad neobývanými ostrovmi

TA3 TASR
21.12.2022 16:55

Dve turecké stíhačky F-16 preleteli nad neobývanými gréckymi ostrovmi v Egejskom mori, oznámil v stredu grécky generálny štáb. Informovala agentúra DPA.

Turecké stíhačky opäť porušili grécky vzdušný priestor, preleteli nad neobývanými ostrovmi
TASR/AP (ilu)

Turecké stíhačky preleteli vo výške asi 9-tisíc metrov aj nad malými ostrovmi Agathonisi, Arki a Leipsoi, na ktorých žije zhruba tisíc ľudí. Grécko zareagovalo štartom svojich stíhačiek, ktoré vzlietli k tureckým bojovým lietadlám, uviedla grécka televízia ERT.

Od začiatku roka do konca novembra preleteli turecké stíhačky nad gréckym územím celkovo 216-krát a do gréckeho vzdušného priestoru vstúpili viac než 10-tisíc krát, tvrdí grécky generálny štáb. Európska únia viackrát odsúdila takéto konanie. Prelety, obzvlášť nad obývanými územiami, sú považované za vážne porušenie suverenity krajiny.

Turecko obviňuje Grécko z rozmiestňovania vojakov na ostrovoch v Egejskom mori, čo považuje za rozpor s mierovými zmluvami podpísanými po prvej a druhej svetovej vojne. 

Atény na tieto obvinenia uviedli, že grécki vojaci sú na ostrovoch v Egejskom mori preto, lebo Turecko má na svojom pobreží rozmiestnených vojakov, bojové lietadlá a výsadkové lode. Obe krajiny sa dlhodobo sporia o námorné hranice a možné ložiská ropy a plynu pod morským dnom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok