Stál v prvej línii, pomáhal najchudobnejším z chudobných. Kto bol Vladimír Krčméry?

ta3 tasr
21.12.2022 00:24

Vo veku 62 rokov v utorok zomrel profesor, lekár a odborník na tropickú medicínu a infektológiu Vladimír Krčméry. V tejto súvislosti si môžete prečítať jeho profil.

Stál v prvej línii, pomáhal najchudobnejším z chudobných. Kto bol Vladimír Krčméry?
TASR/Martin Baumann

Na oddelení chemoterapie na onkologickom ústave LF UK pracoval v rokoch 1993-1996. Primárom Oddelenia klinickej farmakológie v Onkologickom ústave sv. Alžbety v Bratislave bol v roku 1996. Zastupujúcim prednostom v Mikrobiologickom ústave LF UK bol v roku 2014. Riaditeľom Tropického inštitútu a referenčného laboratória tropických chorôb na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety bol v roku 2015.

Ako profesor farmakológie na Univerzite v Brne pôsobil v roku 1997. V rokoch 1998-2001 bol tiež profesorom zdravotníckeho manažmentu na Univerzite v Scrantone v USA.          

Vladimír Krčméry sa zaslúžil o vznik niekoľkých vzdelávacích inštitúcií na Slovensku. Pomáhal s obnovou Trnavskej univerzity, na ktorej založil zdravotnícku sekciu a fakultu zdravotníctva a bol jej prvým dekanom. Počas tohto obdobia začal pôsobiť v Keni, kde boli s jeho pomocou otvorené rozvojové humanitárne, vedecké aj vzdelávacie projekty. Pomáhal budovať aj Slovenskú zdravotnícku univerzitu v Bratislave.      

Súkromnú Vysokú školu zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety (VŠZaSP) v Bratislave, ktorá má viaceré detašované pracoviská v Európe a Afrike, založil v roku 2002. So školou rozbehol úspešný projekt detských domovov House of Family v Kambodži. Do roku 2013 bol rektorom a štatutárnym zástupcom školy, na ktorej založil Tropický tím.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok