Taliban afganským ženám zakázal vysokoškolské štúdium. Rozhodnutie vlády platí okamžite

ta3 čtk
20.12.2022 19:02

Afganky nebudú mať až do odvolania prístup k vyššiemu vzdelaniu. Oznámilo to islamistickým Talibanom spravované ministerstvo vyššieho vzdelania, uviedla agentúra Reuters. Verejné aj súkromné školy teraz dostali od ministerstva list, ktorý im nariaďuje bez meškania zamedziť študentkám v prístupe k vysokoškolskému vzdelaniu.

Nariadenie vydal podľa agentúry AFP minister pre vyššie vzdelanie Nadá Muhammad Nadím. Hovorca ministerstva jeho správnosť potvrdil a list zaslaný vysokým školám zverejnil na Twitteri.

Vysokoškolské štúdium bolo doposiaľ jednou z mála vecí, ktoré islamistické hnutie Taliban po nástupe k moci v minulom roku afganským ženám nezakázalo. Nariadenie hnutia oznámilo necelé tri mesiace po tom, čo tisíce žien a dievčat v celej krajine skladali prijímacie skúšky na univerzity. Stredoškolské štúdium mali dievčatá zakázané už skôr.

Od vlaňajšieho augusta hnutie práva a slobody Afganiek postupne obmedzuje. Spočiatku ženám nariadilo neopúšťať domov bez mužského príbuzného a zahaľovať si tvár na verejnosti. Ženy boli tiež vylúčené z väčšiny zamestnaní vo verejnej správe. V uplynulých týždňoch Taliban obmedzenie slobôd žien rozšíril o zákaz chodenia do parkov, kúpeľov či telocviční.

V obmedzovaní práv a slobôd žien hnutie Taliban v Afganistane pokračuje, hoci má kvôli tomu podľa denníka The Washington Post zablokovaný prístup k siedmim miliardám dolárov v zahraničných rezervách. Vlády západných krajín dali jasne najavo, že hlavnou podmienkou na zmiernenie sankcií je zlepšenie situácie afganských žien a dievčat.

Taliban pri nástupe k moci sľuboval umiernenosť, za posledný rok ale významne obmedzil práva a slobody afganských občanov, obzvlášť žien a dievčat, a začal sa vracať k tvrdému uplatňovaniu práva šaría a niektorým praktikám obvyklým za jeho tvrdej vlády v 90. rokoch minulého storočia. Vtedy boli bežné verejné popravy, bičovanie a ukameňovanie odsúdených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok