Dzurinda exkluzívne pre ta3: Pripomína mi to pád Radičovej vlády, Sulík sa zachoval rovnako

ta3/Richard Dírer; hm
20.12.2022 18:10

"Pád vlády Eduarda Hegera a jeho hlavní aktéri mi veľmi pripomínajú situáciu spred 12 rokov, keď padla vláda Ivety Radičovej, ktorej som bol súčasťou". Povedal to bývalý premiér Mikuláš Dzurinda v rozhovore, ktorý v utorok exkluzívne poskytol našej televízii. V rozhovore hovorí aj o tom, čo by malo ďalej nasledovať.

Dzurinda exkluzívne pre ta3: Pripomína mi to pád Radičovej vlády, Sulík sa zachoval rovnako
ta3

Máme za sebou naozaj turbulentné týždne, ktoré sa skončili vyslovením nedôvery vláde Eduarda Hegera. Vládna koalícia sa momentálne snaží vyriešiť či predčasné voľby, alebo či sa nájde nová "76-tka", ktorá by vyslovila dôveru zrekonštruovanej vláde. Ako sa pozeráte na tieto udalosti ako dvojnásobný premiér? Ako hodnotíte vývoj ostatných týždňov a mesiacov?

Nič svetoborné nepoviem, keď prehlásim, že také veci sa stávajú aj vo vyspelých demokraciách. Taliani majú voľby každý rok a krajina celkom funguje. Nič mimoriadne ani extra sa teda nestalo. Spôsob, ako k tomu došlo nebol najkrajší, neboj najkultivovanejší a nebol ani najzodpovednejší. Vyvolať pád vlády s vedomím, že zajtra idem do tmy, tomu úprimne nerozumiem. To ma na tom vyrušuje najviac. Treba veriť, že sa nič dramatické na Slovensku nebude diať, pretože vláda, ktorá je odvolaná, padne, a ktorá padne takýmto spôsobom, stráca rešpekt a autoritu medzi ľuďmi. Vyrušuje ma, že došlo k pádu vlády bez toho, že by zodpovední politici zabezpečili nespochybniteľnú kontinuitu výkonu moci.

Ako cez kopirák

Hovoríte teda, že nezodpovední politici nezabezpečili kontinuitu ďalšieho vývoja. Pripomína vám to rovnakú situáciu, keď SaS hlasovala proti eurovalu, ktorý Iveta Radičová ako vtedajšia premiérka vlády, ktorej ste boli súčasťou, spojila s hlasovaním o dôvere vláde?

Pripomína mi to viac, ako si myslíte. Dokonca si pamätám, ako som prišiel za pánom Sulíkom s otázkou, kedy budú predčasné voľby. Obrátil sa na mňa a spýtal sa "a prečo majú byť voľby?". Hovorím mu, "padla vláda a potrebujeme ratifikovať euroval". Viete, čo mi povedal? "Veď Mikloš môže byť premiér, môžeme pokračovať." Ale ja som sa zľakol. Hovorím, "pán Sulík, Mikloš potrebuje ratifikovať euroval rovnako ako ja. Aká nastane kvalitatívna zmena?". 

Ľudia ma niekedy napadajú, že som sa dohodol s Ficom. No jasné, že som sa dohodol s Ficom! S kým som sa mal dohodnúť. Euroval bol životne dôležitý nielen pre Grékov, ale keďže sme boli v eurozóne, aj pre nás Slovákov. Prosto pre to sme spojili hlasovanie. Pán Sulík sa tvári, že dnes tomu nerozumie tak, ako tomu nerozumel vtedy, keď padla vláda Ivety Radičovej.

Predpokladáte, že sa koalícia zachová rovnako, alebo teda, bude sa snažiť o nejakú obmenu a pokračovanie vlády, alebo by podľa vás mali nasledovať predčasné voľby?

Úprimne vám poviem, že netuším. Nie, že neviem, ale netuším. Viete prečo? Neviem, aký je skutočný záujem Igora Matoviča, Richarda Sulíka a Borisa Kollára. Keby som toto vedel, vedel by som odpovedať. Môj záujem bol krištáľovo jasný - potrebovali sme schváliť euroval, lebo sa rozpadne eurozóna. Tam nebolo čo riešiť. Dnes záujem lídrov-aktérov nepoznám, preto nie som schopný úprimnej odpovede. Neviem odpovedať ani na otázku, čo by som preferoval. Keby som vládol, asi by som vedel pomenovať svoj záujem, ktorému by som prispôsobil riešenie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok