Amazon bude meniť obchodné podmienky na európskom trhu, chce sa tak vyhnúť pokute

ta3 ČTK
20.12.2022 14:22

Americká spoločnosť Amazon na európskom trhu zásadne zmení obchodné pravidlá, ktoré používa vo vzťahu k obchodníkom, ktorí svoj tovar predávajú prostredníctvom nej. V tlačovej správe to v utorok oznámila Európska komisia (EK), ktorá Amazonu už skôr pohrozila, že pokiaľ pravidlá nezmení, môže od neho vymáhať pokutu až desať percent z celosvetových tržieb.

Amazon bude meniť obchodné podmienky na európskom trhu, chce sa tak vyhnúť pokute
TASR - Marko Erd

Spor sa viedol o to, ako Amazon využíva dáta obchodníkov na svojich platformách. Komisia bola presvedčená, že firma ich využíva v rozpore s únijnými pravidlami, čím získava nespravodlivú konkurenčnú výhodu uprednostňovaním svojej vlastnej služby. Amazon je globálne významným internetovým predajcom, pôsobí aj v Českej republike.

"Komisia zistila, že najnovšie záväzky Amazonu zaistia, že Amazon nebude využívať dáta obchodníkov na svojej platforme k svojim vlastným obchodným aktivitám a že bude umožňovať prístup k službám Buy Box a Prime bez diskriminácie," uviedla komisia.

Amazon tak teraz urovnal dva spory, ktoré viedol s exekutívou Únie. V prvom prípade čelil obvineniu, že svoju veľkosť, obchodnú silu a rozsah nazhromaždených dát využíva na to, aby si zaistil nespravodlivú výhodu nad ostatnými obchodníkmi, ktorí svoj tovar a služby ponúkajú cez platformu Amazonu. Firma teraz pristúpila na to, že údaje predajcov nebude v súťaži využívať pre svoj vlastný maloobchodný biznis ani pre výrobky svojej privátnej značky.

Druhý prípad sa týkal rovnoprávneho zaobchádzania s predajcami, keď firma na svojom webe radí ich ponuky na službu Buy Box. Práve tá generuje Amazonu väčšinu predaja. Amazon v tomto prípade súhlasil, že zavedie druhú voľbu Buy Box pre konkurenčný produkt, pokiaľ sa bude významne líšiť v cene a podmienkach dodania od produktu v prvom boxe.

Amazon mal za minulý rok tržby 469,8 miliardy dolárov. To znamená, že maximálna pokuta, ak by sa vypočítavala z minuloročných čísel, by mohla predstavovať až 47 miliárd USD (asi 1,1 bilióna Sk).

Amazon od roku 2013 pôsobí aj v Českej republike. O dva roky neskôr otvoril distribučné centrum v Dobrovízii, ktoré teraz zamestnáva vyše 3000 stálych pracovníkov. V korporátnych kanceláriách v centre Prahy má firma ďalších viac ako 1000 špecializovaných pracovníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok