Druhá šanca po sviatkoch: Čo s použitým baliacim papierom či nezjedenými koláčmi?

TA3/zm
28.12.2022 10:00

Upratovali ste pred sviatkami a iste budete aj po nich. Formičky po vianočnom pečení treba zazimovať, chladnička tiež nevonia vábne a o chvíľu budete vyhadzovať aj stromček. Na dvanásť mesiacov tiež treba odložiť a uskladniť svetielka a o tonách baliaceho papiera, ktorý zostal po darčekoch, ani nehovoríme.

Druhá šanca po sviatkoch: Čo s použitým baliacim papierom či nezjedenými koláčmi?
Pexels

Toto ani zďaleka nie je celý zoznam toho, čo vás čaká. Takto si to nielen uľahčíte, ale dáte veciam aj druhú šancu pred vyhodením.    

Zazimujte formičky

Nech už je váš sviatočný receptár plný akýchkoľvek dezertov, formičky iste dostali zabrať v každej slovenskej domácnosti. Špecifické tvary súvisiace s Vianocami dostanú šancu opäť až o rok, a tak potrebujú dôkladne zazimovať, aby boli o dvanásť mesiacov znovu vo forme. Možno ich umývate ručne, možno využijete umývačku riadu, v každom prípade si zaslúžia viac pozornosti. Vložte ich do hrnca s vodou, prisypte dva až tri balíčky prášku do pečiva a priveďte k varu. Nechajte vrieť dve minúty, potom odstavte z plameňa, ale formičky ešte nevyberajte. Nechajte ich v roztoku ďalších šesť hodín, počas ktorých sa dostatočne odmočia. Potom ich stačí opláchnuť pod prúdom čistej vody, dobre vyutierať a budú sa ligotať ako nové.

Baliaci papier

Množstvo odpadu po rozbalení darčekov spod stromčeka môžete minimalizovať, ak dáte baliacemu papieru druhú šancu. Nevyhadzujte ho, ale narežte pomocou rezačky, prípadne nastrihajte na menšie kúsky. Tie môžu slúžiť ako výplň pri balení krehkých predmetov, napríklad práve vianočných ozdôb. Pre kreatívnejšie duše môže baliaci papier poslúžiť ako materiál na výrobu vlastných kartičiek, ktorými označíte darčeky o rok. 

Stromček po sviatkoch 

Ak ste sa rozhodli pre živý vianočný stromček, nemusíte čakať, či vaše mesto alebo obec bude uskutočňovať zber. Využite tento prírodný materiál sami. Jednou z možností je prikúriť ním v krbe. Drevo sa môže hodiť aj v záhrade, najmä ak si z neho vyrobíte mulč alebo ho prihodíte do kompostu. Menej známe využitie je v boji proti slimákom. Potrebovať budete len ihličie, ktoré odpudzuje týchto škodcov. Uskladnite ho na suchom mieste a na jar ním obsypte hriadky. Ihličie zaistí, že sa cezeň slimáky nedostanú.

Nezamotané svetielka

Hoci robia krásnu atmosféru, svetielka majú jednu veľkú nevýhodu. Takmer s istotou sa zamotajú a o rok budete mať opäť o program postarané, kým celú svetelnú reťaz rozpletiete. Alebo skúste šikovný trik s veľkou plechovkou s vrchnákom, napríklad od kávy. Dovnútra vložte náhradné žiarovky a koniec so zástrčkou. Potom vrchnák zatvorte, začnite okolo dózy omotávať reťaz a o rok máte po starostiach s rozmotávaním.    

Popol do chladničky

Po sviatkoch a po tonách jedla, ktoré ste v nej uskladňovali, bude chladnička potrebovať opäť revíziu, aj keď ste ju zrejme robili pred Vianocami. V prípade, že to v nej nevonia lákavo, využite popol z krbu. Ten je zásaditý, a tak má podobné účinky ako jedlá sóda. Dokáže absorbovať vlhkosť i pachy. Nemusíte ním nič drhnúť. Stačí ho dať do misky a postaviť do chladničky, ktorá bude na druhý deň voňať ako nová. Rovnaký fígeľ môžete skúsiť aj v odpadkovom koši, ak zatuchol od sviatočných zvyškov.

Zvyšky koláčov

Niekedy to s pečením preženieme a suché koláčiky nám ostanú ešte celé týždne po sviatkoch. Zvyčajne preto, že sa ich celá rodina prejedla. Zadržte a nevyhadzujte ich. Ani nimi nemusíte naplniť mrazničku. Premeňte ich na iný koláč, po ktorom si všetci oblížu prsty. Z medovníkov, perníkov, ale aj vanilkových rožtekov či iných neplnených koláčov môžete vyrobiť korpus na cheescake. Krémový dezert je celkom odlišná chuť, takže vám nik nepovie nie. 

Témy: Vianoce
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok