V brazílskom nočnom klube zhoreli stovky ľudí

TA3, TASR
27.1.2013 14:00

Takmer 250 ľudí zomrelo a ďalšie desiatky utrpeli v noci nadnes zranenia pri požiari preplneného nočného klubu Kiss v univerzitnom meste Santa Maria ležiacom na juhu Brazílie v štáte Rio Grande do Sul. Informovali o tom agentúry DPA a AP s odvolaním sa na políciu a hasičov.

Major Cleberson Braida informoval miestne médiá, že na identifikáciu priviezli do miestnej telocvične 245 tiel. Predchádzajúca oficiálna informácia uvádzala najmenej 180 mŕtvych a okolo 200 zranených.

Mnoho obetí zomrelo po vdýchnutí toxických výparov, alebo ich ušliapali. Stále nie je známe, koľko ľudí v klube s kapacitou 2000 osôb v čase tragédie bolo. Neustále sa menia aj počty mŕtvych a zranených.

Pred klubom sa zhromaždili stovky príbuzných a priateľov, ktorí čakali na nové správy. Na televíznych záberoch bolo vidieť, že hasiči vybúrali v stene budovy veľkú dieru. "Som hasičom 40 rokov, ale tragédiu takého rozsahu som ešte nevidel," povedal hasič Moisés da Silva Fuchs.


Podľa dostupných informácií sa požiar rozhorel dnes o 02.30 h miestneho času (08.30 h SEČ) po tom, ako kapela alebo niekto z členov jej produkčného tímu na pódiu nočného klubu odpálil ohňostroj. Od neho sa chytila zvuková izolácia a klub následne zahalil hustý dym.


Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová skrátila kvôli požiaru návštevu Čile a vrátila sa do Brazílie.


Katastrofa v Brazílii je jednou z mnohých podobných. Sto mŕtvych si v roku 2003 vyžiadal požiar v nočnom klube vo West Warwicku v americkom štáte Rhode Island. Požiar nočného klubu v Buenos Aires si v roku 2004 vyžiadal 192 obetí, 61 ľudí zomrelo 1. januára 2009 pri požiari v nočnom klube v Bangkoku. V decembri toho istého roku sa stal 155 ľuďom osudný požiar nočného klubu v ruskom meste Perm.


Brazília začala zvyšovať bezpečnostné štandardy a nacvičovať reakcie na mimoriadne situácie v súvislosti s konaním futbalových majstrovstiev sveta v roku 2014 a letných olympijských hier v roku 2016.

braz.jpg
brazília.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok