Cena ropy sa zvyšuje, Brent sa vrátil tesne nad 80 dolárov za barel

ta3 čtk
19.12.2022 18:42

Ceny ropy sa v pondelok zvýšili. Podporuje ich optimizmus ohľadom budúceho vývoja čínskeho hospodárstva, na trhu však pretrvávajú obavy z recesie svetovej ekonomiky.

Bloomberg: Ukrajina sa chystá zdražiť tranzit ropy pre Maďarsko a Slovensko
TASR/AP

Severomorská ropa Brent si krátko pred 18:00 SEČ pripisovala takmer 1,3 percenta a pohybovala sa tesne nad 80 dolármi za barel. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala nárast o zhruba 1,6 percenta a nachádzala sa blízko 75,5 dolára za barel.

Peking uviedol, že v budúcom roku plánuje posilniť podporu domácej ekonomiky, ktorá sa tento rok stretla s negatívnymi dôsledkami prísnych opatrení proti šíreniu koronaviru. Čína je najväčším dovozcom ropy na svete, napísala agentúra Reuters.

Európska centrálna banka (ECB) aj americká centrálna banka (Fed) minulý týždeň zvýšili úrokové sadzby o 0,5 percentuálneho bodu. Obe banky navyše signalizovali, že budú musieť vo zvyšovaní úrokov pokračovať, aby dostali pod kontrolu infláciu. "Vyhliadky na ďalšie zvyšovanie úrokov zasiahnu hospodársky rast v budúcom roku, čo obmedzí dopyt po rope," uviedol analytik Stephen Brennock zo spoločnosti PVM.

Cena ropy Brent sa v marci vyšplhala až do blízkosti 140 dolárov za barel kvôli obavám z vplyvu vojny na Ukrajine na dodávky suroviny. Odvtedy však výrazne klesla kvôli zhoršujúcim sa vyhliadkam svetovej ekonomiky. "Realita je taká, že stále panujú obavy z veľkej recesie," uviedol analytik Bob Yawger z firmy Mizuho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok