Irán postihli rozsiahle výpadky internetu. Medzinárodné domény sú zablokované

ta3 TASR
19.12.2022 13:49

Irán, ktorým už viac než tri mesiace zmietajú masové protivládne protesty, postihli rozsiahle výpadky internetu. Používatelia v hlavnom meste Teherán hlásili v pondelok extrémne pomalé internetové spojenie, informovala agentúra DPA.

iran
AP/Markus Schreiber

Kým na iránske internetové stránky sa dalo dostať bez problémov, medzinárodné domény .com boli podľa všetkého zablokované. Niektorí používatelia internetu vyjadrili obavy, že prístup Iránu k svetovému webu by mohol byť po troch mesiacoch protestov natrvalo blokovaný.

O plánoch na výlučne národnú internetovú sieť sa v parlamente islamskej republiky diskutuje už niekoľko rokov, píše DPA. Blokádou internetu trpí množstvo tamojších online predajcov, najmä v dôsledku zablokovania obľúbených aplikácií Instagram a Whatsapp.

Vláda v Teheráne medzitým vyostrila tón rétoriky voči západným krajinám. Konzervatívny politik a brigádny generál Esmáíl Kusarí napríklad vyzval na prehodnotenie vzťahov s krajinami ako sú Británia, Francúzsko či Nemecko, uviedla tlačová agentúra Fars.

Európska únia minulý pondelok uvalila na Irán nové sankcie v súvislosti s porušovaním ľudských práv. V uplynulých dňoch do ulíc vyšlo menej demonštrantov než doposiaľ. Množstvo ľudí zostalo šokovaných popravou dvoch demonštrantov, ktorí boli odsúdení v hromadných súdnych procesoch.

Vlnu protestov v Iráne vyvolala smrť mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela po zadržaní teheránskou mravnostnou políciou pre údajné porušenie pravidiel obliekania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok