PR správa

Prečo uzatvoriť životné poistenie ešte v tomto roku?

20.12.2022 00:00

Nemáte ešte stále uzatvorené životné poistenie? Ak sa vám ho nechce riešiť pred sviatkami a nechávate si jeho uzatvorenie na nový rok, môže vás prekvapiť nielen vyššia cena. Prečo si založiť životné poistenie, na čo slúži a prečo sa oplatí nečakať a založiť si ho do konca roku sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Prečo uzatvoriť životné poistenie ešte v tomto roku?
Prosight

Čo je to životné poistenie?

Tento druh finančného produktu pomáha poistencovi pokryť výpadok príjmu v prípade náhlej životnej zmeny z dôvodu dlhodobej choroby, vážneho úrazu, hospitalizácie i úmrtia. Laicky povedané, životné poistenie vám finančne pomôže, ak sa ako živiteľ rodiny, ktorý platí hypotéku na bývanie a účty, ocitnete v stave, kedy nemôžete pracovať a zostanete buď bez príjmu, alebo s okresaným príjmom.

Ceny sa zvyšujú každý rok

Ceny životného poistenia sa zvyšujú každoročne. Nárast cien vzniká na základe štatistík úmrtnosti a hospitalizácií, či vplyvom udalostí v spoločnosti – veľký vplyv na nárast cien v minulom a tomto roku mala napríklad pandémia koronavírusu. Prednedávnom sme mali na Slovensku štrajk lekárov a mnoho nemocníc ohlásilo, že rušia plánované operácie. Toto všetko sú pre poisťovne potenciálne rizikové situácie, kvôli ktorým medziročne stúpajú ceny poistného.

Okrem vonkajších spomenutých faktorov, ale životné poistenie zdražuje kvôli starnutiu poistenca. Pre poisťovňu ste každým rokom rizikovejším poistencom. Čím ste starší, tým viac zaplatíte poisťovni, aby vás kryla v prípade choroby, úrazu či úmrtia. Pri starších osobách sa prirodzene zvyšuje riziko ochorenia i úmrtnosť. Preto je pre vás výhodné založiť si poistenie čím skôr v mladom veku. Udržíte si tak cenu poistného na základe vášho veku na dlhé obdobie.

Poistenie, ktoré uzatvoríte od nového roka 2023, je približne o 3 až 6 % drahšie ako poistenie uzatvorené ešte v tomto roku.

Vedeli ste že? Ak ste sa narodili v roku 1975, pre poisťovňu máte tento rok 47 rokov, od januára ste automaticky braný ako 48-ročný, bez ohľadu na to, že narodeniny oslavujete až v novembri. Váš vek pri založení zmluvy vypočítavajú na základe roku, nie dátumu narodenia. Väčšina poisťovní berie do úvahy teda váš technický a nie reálny vek.

Uzatvoriť si poistenie čím skôr, je veľmi dôležité najmä v súvislosti s vaším zdravotným stavom. Akonáhle sa objaví u človeka nejaký zdravotný problém už pred vstupom do poistenia, platí na neho všeobecne výluka. Čo to znamená? Že akékoľvek ťažkosti, ktoré vzniknú v dôsledku daného zdravotného problému, vám poisťovňa nebude plniť, či už pôjde o hospitalizáciu, PN či vážnejšie komplikácie. 

Ako príklad si môžeme uviesť pošmyknutie sa na ľade s následnou zlomeninou pravého členku. Po takomto úraze vám pri opätovnej zlomenine pravého členka, či pri ďalších komplikáciách, poisťovne odmietnu plnenie.

Ako založiť životné poistenie?

Životné poistenie je veľmi individuálnym finančným produktom, každý poistenec potrebuje pokryť iné riziká. Základné balíčky pre každého by ale mali obsahovať najdôležitejšie riziká, ktoré sa týkajú každého bez ohľadu na vek, pohlavie či druh práce, ktorú vykonáva. Ide o krytie v prípade smrti, invalidity, dlhodobej PN, trvalých následkov úrazu a kritickej choroby.

S poistením vám najlepšie pomôžu obchodní zástupcovia vybranej poisťovne alebo spoločnosti ako Prosight, v ktorej sa nachádzajú finanční poradcovia, ktorí poznajú finančné produkty bánk, poisťovní a vedia vám tak ušiť poistenie, ktoré je vhodné pre vás.

Na čo myslieť pri uzatvorení poistenia:

  • Výška poistenia
  • Výber vhodných rizík priamo pre vás
  • Porovnanie balíkov medzi rôznymi poisťovňami
  • Pripoistenia
  • Rizikovosť vášho povolania
  • Zadlženosť vašej domácnosti
  • Životný štýl

Aké druhy životného poistenia poznáme?

1. Kapitálové životné poistenie – kryje vami vybrané riziká, pričom sa časť poistného zhodnotí technickou úrokovou mierou v aktuálnej výške 1 %. Aktuálne je tento typ poistenia na ústupe, pretože spájanie produktov sporenia a poistenia nie je praktické.

2. Investičné životné poistenie – druh poistenia nakoľko kryje zvolené riziká a časť financií sa zhodnocuje vo fondoch. Opäť dochádza k spájaniu sporenia s poistením, pričom tieto dva typy produktov je potrebné mať oddelené, aby sa s nimi dalo flexibilne pracovať počas celého obdobia. A to už nehovoriac o sadzobníkoch poplatkov, ktoré sú súčasťou takýchto produktov.

3. Rizikové životné poistenie – poistenie bez sporenia, slúži čisto na krytie rizík. V súčasnosti obľúbený druh poistenia, kde poistený platí len za riziká, o ktoré má záujem. Výborná flexibilita produktu aj do budúcna.

4. Úrazové životné poistenie – kryje iba poistné udalosti vzniknuté úrazom, nie chorobou. Je cenovo výhodné.

Nenechávajte si založenie životnej poistky na budúci rok, každý rok navyše je pre vás zbytočným navýšením ceny poistného. „Je pochopiteľné, že cena je veľmi dôležitý faktor, ale keď sa bavíme o životnom poistení, je najlepšie uzatvoriť poistenie čím skôr. Kým sme nielen mladí, ale aj zdraví. Odkladanie poistenia na neskôr nie je rozumné, pretože nikdy nevieme, čo sa môže stať. Dobré poistenie vám poskytne istotu v prípade nečakaných udalostí,“ konštatuje Gabriela Harausová, Senior Manager v spoločnosti PROSIGHT Slovensko.

Podobne ako pri výbere hypotekárneho úveru aj poisteniu by ste mali prikladať patričnú dôležitosť a poradiť sa s odborníkom, ktorý na základe vašich požiadaviek a potrieb vyberie riziká, ktoré je nutné vo vašom poistení kryť. V Prosight poznajú produkty poisťovní, majú bohaté skúsenosti s finančnými produktmi na trhu a vyberú vám poistenie na mieru pre vás.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok