Miloš Zeman: Autora amnestie nájdem a vyhodím

SITA, TASR
27.1.2013 11:50

Novozvolený český prezident je za konanie predčasných parlamentných volieb. Ihneď po príchode na Pražský hrad chce nájsť a vyhodiť autora kontroverznej Klausovej amnestie.

Miloš Zeman: Autora amnestie nájdem a vyhodím
SITA

Novozvolený český prezident Miloš Zeman potvrdil, že je za konanie predčasných parlamentných volieb. Vo sobotňajšom večernom rozhovore pre Českú televíziu poukázal na nízku verejnú podporu kabinetu premiéra Petra Nečasa i na jej parlamentnú podporu strany LIDEM, ktorú podľa jeho slov "nikto nevolil". Ako povedal, "táto vláda má dôveru dokopy ôsmich percent a prezident zvolený v priamej voľbe je čosi ako hlas občanov". Zeman sa vyjadril aj ku spornej novoročnej amnestii dosluhujúceho prezidenta Václava Klausa. Expremiér potvrdil, že hneď po svojom príchode na Hrad bude chcieť vedieť, kto ju pripravoval a "dotyčného potom vyhodí".

Klaus emigrovať nemusí, teší sa Karel Schwarzenberg

Porazený z druhého kola prezidentských volieb, minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg zase v rozhovore pre denník Mladá fronta DNES podotkol, že očakáva od Zemana "hádzanie polien medzi nohy" vláde. Na druhej strane je však rád, že Václav Klaus nemusí emigrovať. Odkazoval tak na textovú SMS správu, ktorú v piatok zverejnili české médiá. V nej Klaus vyjadril zámer opustiť krajinu, ak sa Schwarzenberg stane jeho nástupcom.

Zeman je za obnovenie súdu s Kajínkom

Miloš Zeman v dnešnej diskusii televízie Prima Family zopakoval, že nebude udeľovať prezidentské milosti s výnimkou prípadov, keď by mohol umierajúci väzeň skonať doma. Osobne by podporil aj obnovu procesu s Jiřím Kajínkom, pričom prípad by mal prevziať iný súd. Kajínek, ktorý viackrát neuspel so žiadosťou o obnovu procesu, si odpykáva doživotie za nájomné vraždy a o jeho prípade bol nakrútený aj rovnomenný film.
Zeman tiež považuje za chybu, aby bol titulovaný ako prezident, pretože hlavou štátu sa stane až po inaugurácii, ktorá bude 8. marca.

K zmenám, ktoré by s nástupom do úradu chcel vykonať na Pražskom hrade, Zeman povedal, že rozhodne nemieni meniť nábytok v prezidentskej kancelárii, no chcel by na Hrade bývať. Neplánuje ani žiadne veľké personálne zmeny a rád by zachoval aj tradíciu koncertov, ktoré pre džezových interpretov organizoval odchádzajúci prezident Václav Klaus. Zeman sa však priznal, že by rád rozšíril repertoár, aby priestor dostali aj ďalšie žánre.

Podpredseda TOP 09 Miroslav Kalousek v tejto súvislosti v diskusnej relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca povedal, že neúspešný prezidentský kandidát a šéf strany Karel Schwarzenberg by sa mohol uchádzať o post budúceho premiéra.


Kalousek spolu s podpredsedom ODS Martinom Kubom odmietol Zemanove slová o tom, že záchranou súčasnej vlády Petra Nečasa (ODS) by boli predčasné voľby. Podľa Kalouska na takýto názor má Zeman právo, ale vláda sa zodpovedá Poslaneckej snemovni, nie prezidentovi. "Miloš Zeman o tom rozhodovať nebude," vyhlásil rezolútne Kalousek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok