Japonsko vypustilo dva špionážne satelity

TASR
27.1.2013 11:01

Japonsko v nedeľu vypustilo na obežnú dráhu dva špionážne satelity. Raketa H-2A nesúca obe družice odštartovala o 13.40 h miestneho času (05.40 h SEČ) z kozmodrómu Tanegašima na rovnomennom ostrove, informovala tlačová agentúra Kjódo.

Japonsko vypustilo dva špionážne satelity
SITA

Radarový satelit je schopný rozpoznať predmety na zemi aj cez mraky a takisto v noci. Optický satelit dokáže zachytiť predmety až do veľkosti 40 centimetrov.
Podľa predstaviteľov Japonskej vesmírnej agentúry (JAXA) umožnia nové satelity v prípade potreby získať zábery a informácie o každom mieste na Zemi najmenej dvakrát denne. Satelity budú tiež zhromažďovať podrobnejšie informácie o oblastiach, postihnutých zemetrasením a cunami v marci 2011.
Japonsko malo doteraz štyri špionážne satelity - jeden radarový a tri optické. Vypustilo ich po odpálení severokórejskej balistickej rakety v auguste 1998, ktorá preletela ponad najväčší japonský ostrov.
Svoju sieť plánuje Japonsko v najbližších piatich až desiatich rokoch rozšíriť najmä kvôli potenciálnej hrozbe zo strany komunistickej Severnej Kórei o šesť nových družíc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok